Analys av 
Johanna Alskog

Om den svåra konsten att flytta en myndighet

ANALYS. Fler statliga jobb ska fördelas över hela landet lyder budskapet från civilminister Ardalan Shekarabi. Frågan är bara om regeringens beslut att flytta just E-hälsomyndigheten till Kalmar är det klokaste.

Johanna Alskog

Uppvaktningen från kommunalråd och landshövdingar av civilminister Ardalan Shekarabi (S) lär vara intensiv. Att få en myndighet till sitt län eller sin stad är en jackpot för ett kommunalråd och en tjusig fjäder i hatten för en landshövding.

Valet av E-hälsomyndigheten

På torsdagen fattade regeringen det formella beslutet om att det är dags för stora delar av E-hälsomyndigheten att börja vika sina flyttkartonger. 100 av 140 anställda på myndigheten ska lokaliseras från S:t Eriksgatan i Stockholm till Kalmar. Att landshövdingen i Kalmar län är den tidigare vd:n för Apoteket AB, Stefan Carlsson, det är en sådan där händelse som ser ut som en tanke.

Beslutet att omlokalisera en såpass ung expertmyndighet, den bildades år 2014, med ett ansvarsområde som är oerhört föränderligt och som dessutom ska se till att regeringen ska förverkliga målet om "bäst i världen på e-hälsa år 2025" – det är däremot ett beslut som snarare är något av ett frågetecken.

"Man tappar alla"

När man flyttar en myndighet ut i provinsen, som danskarna kallar allt utanför huvudstaden, då får man räkna med att människor säger upp sig. Kalmar ligger nästan fem timmar med tåg från Stockholm.

Det fanns något skämt om att Skogsstyrelsen är den enda myndighet som finns kvar ute i landet. 

Rolf Brennerfelt, generaldirektör, SMHI

 Verksamheten innehåller flera system som är mycket viktiga och verksamhetskritiska för apotek och vård bland annat för e-recepthantering. Dessa system måste fungera årets alla dagar och timmar. Inför omlokaliseringen görs nu direkt en riskanalys för att fånga upp vad som behöver göras för att säkerställa en säker flytt.

Lena Lundgren, styrelseordförande, E-hälsomyndigheten

"Man tappar i princip nästan alla medarbetare" sade Elisabet Falemo i en intervju med Altinget tidigare i år. Hon är generaldirektör för Elsäkerhetsverket som flyttade till Kristinehamn för nästan 10 år sedan. 

Generaldirektör Torsten Håkansta kan med andra ord förbereda sig på att få göra många anställningsintervjuer framöver.

Det finns en överdriven förhoppning att man ska skapa jobb på landsbygden. För det gör man inte. Myndigheter måste ligga där det finns tillgång på väldigt kompetent personal och goda kommunikationer.

Elisabet Falemo, generaldirektör på Elsäkerhetsverket som ligger i Kristinehamn

Apropå regeringens då aviserade planer på att börja flytta ut statliga myndighetsjobb ur Stockholm, sade Falemo, C-märkt statssekreterare under förra regeringen att: "Det blir så att man tappar handlingskraft under några år. Är man mån om att ha en stark myndighet, då måste man tänka sig för."

Hennes råd till regeringen skulle vara att flytta en myndighet där man vill ha en omstart eller när man beslutar om att bilda en helt ny myndighet.

Vad gäller rekryteringar finns det för- och nackdelar med att inte ligga i Stockholm. I vissa fall är konkurrensen mindre än på en het arbetsmarknad med höga löner, det vill säga i Stockholm. Men när det gäller väldigt speciell kompetens kan det vara svårare att hitta rätt personer, enligt Falemo.

En gissning är att Elisabet Falemo inte hade pekat ut just E-hälsomyndigheten som lämpligt flyttobjekt.

Efter 40 år funkar det bra

I Norrköping ligger SMHI sedan drygt 40 år tillbaka. Rolf Brennerfelt är generaldirektör och sade i en intervju med Altinget tidigare i år att SMHI är en så självklar arbetsplats för personer inom meterologi och hydrologi, att man är inställd redan under utbildningstiden att det är en trolig arbetsort. Det som kan vara svårt att rekrytera för myndigheten är tillräckligt kvalificerad it-personal.

Även Rolf Brennerfelt är en tidigare C-märkt statssekreterare. Han förstår att människor på myndigheter i Stockholm känner oro inför regeringens planer på att flytta ut fler statliga jobb i landet. Men han tycker det i grunden är en bra utveckling.

"Jag har inte problem med att fler flyttar, jag har en politisk bakgrund som innebär att jag tycker det är bra. Känslan av att staten skiter i oss och kommunerna får ta hela smällen är lite grann en synvilla, men det blir en väldigt negativ diskussion." sade Brennerfelt.

Bara början på något stort

I Danmark genomför regeringen en gigantisk reform (Bedre balance) som innebär att 3 900 statliga jobb, drygt elva procent, flyttas ur Köpenhamn och ut i provinsen. Reformen presenterades i oktober förra året genom en lång lista på vilka myndigheter (20 stycken) som skulle flyttas ut och vilka som skulle flyttas ut delvis.

I Sverige tycks det som om regeringen har tänkt att genomföra utlokaliseringarna mer pö om pö, men den danska reformen har framhållits som en förebild av bland annat partierna i den parlamentariska landsbygdskommittén. Med andra ord kan E-hälsomyndighetens flytt vara en trevande början på något mycket omfattande.

Avslutningsvis en liten undran: Var ska generaldirektörens skrivbord stå – i Stockholm eller i Kalmar?


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00