Ny könstillhörighetslag utreds igen

UTREDNING. Utredningen om en modernisering av könstillhörighetslagen kom för drygt två år sedan. Nu lämnar regeringen beskedet att man går vidare med förslagen – men först krävs ytterligare utredning.

Johanna Alskog

Vi hoppas att moderniseringen leder till att tillståndsprövningen för kirurgi hos Rättsliga rådet på Socialstyrelsen tas bort. Övrig vård är ju en överenskommelse mellan läkare och patient, vilket detta också borde vara.

Frida Sandegård, ordförande RFSL

Det vi fortsätter kämpa för nu är en sänkning av åldersgränsen för tillgång till nytt juridiskt kön och könsbekräftande underlivskirurgi. Vi vill att alla transpersoner ska få tillgång till rätt vård och rätt juridiskt kön, och därför är det viktigt att inte bara införa en lagändring utan även se till att skjuta till resurser till dessa livsviktiga åtgärder.

Frank Berglund, ordförande RFSL Ungdom

Könstillhörighetslagen ska delas upp i två delar: en medicinsk och en juridisk. Det meddelar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Detta är också helt i enlighet med det förslag som utredaren Lotta

Dokumentation

Utredningen från år 2015 ansåg:

- att den juridiska delen och den medicinska delen i processen att ändra juridiskt kön fortsatt är för tätt sammankopplade i nuvarande könstilhörighetslagen och att den ska upphävas och ersättsa av två nya lagar: en lag om ändring av juridiskt kön och en lag om tillståndsprövning av ingrepp i könsorganen och avlägsnande av könskörtlarna.

- att unga som har fyllt 15 år själva ska kunna ansöka om ändring av juridiskt kön.

- att unga som har fyllt 15 år ska kunna ansöka om tillstånd för medicinska ingrepp i könsorganen eller avlägsnande av könskörtlarna. Det skulle kräva att vårdnadshavaren samtycker.


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00