Debatt

"Ni har fått er chans – unga förtjänar bättre psykisk hälsa"

REPLIK. Grön ungdom har haft chansen att trycka på sitt parti att försöka lösa en av vår tids största folksjukdomar. Istället har Miljöpartiet valt att skära ned på den psykiatriska vården med 90 miljoner, skriver Moderat skolungdoms riksordförande Dalila Alibasic.

Foto: Moderata ungdomsförbundet
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Dalila Alibasic
Riksordförande Moderat Skolungdom

 

Grön ungdom lyfter i sin debattartikel att elevhälsan ska agera vårdlots. Jag kan gott och väl hålla med om att vi bör införa psykiska hälsokontroller under gymnasiet. Dock bör vi även ge allt mer resurser till elevhälsan överlag och resurser till psykiatrin. Därför är det inget annat än beklagligt att januariöverenskommelsens partier har valt att skära ned på den psykiatriska vården med 90 miljoner kronor.

Personalfråga

När det kommer till elevhälsan så behöver kuratorer såväl som skolsköterskor kompetensutvecklas inom olika områden av psykisk ohälsa. Detta är otroligt viktigt för att kunna ge stöd till de elever som behöver det. Dock så behöver vi utbilda allt fler kuratorer och se till att fler väljer att utbilda sig till sjuksköterskor. I dag visar akademikerförbundet SSR att få väljer att utbilda sig till kuratorer.

Museum istället för hälsa

Om vi ska kunna täcka upp på olika skolor och se till att hälsokontrollerna går rätt till och sker regelbundet så behövs det också utbildad personal. Men ändå så sker inte en enda satsning på detta i vårbudgeten, istället återinför man fri entré på museum för 60 miljoner kronor och låter dessa barn och ungdomar hamna i fallgroparna av psykisk ohälsa. Vad är mer värt?

Ni har fått er chans

Under en hel mandatperiod har Miljöpartiet och regeringen haft chansen att förändra just detta, även Grön ungdom har haft chansen att trycka på sitt parti att försöka lösa en av vår tids största folksjukdomar.

Under en hel mandatperiod har Miljöpartiet och regeringen haft chansen att förändra just detta, även Grön ungdom har haft chansen att trycka på sitt parti att försöka lösa en av vår tids största folksjukdomar. Vad gjorde ni istället? Med facit i hand kan vi andra konstatera att: Ingen skola fixades på 100 dagar och eleverna i fallgroparna av psykisk ohälsa fick nöja sig med ett läslov istället för höstlov. Sveriges unga förtjänar mer. Ta tag i problemen, på riktigt.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten:

Ändra skollagen – elevhälsan ska agera vårdlots

Skriv in i skollagen att psykisk och psykosocial hälsa ska inkluderas i elevhälsans hälsokontroller. Vi vill att elevhälsan agerar vårdlots och stänger den fallucka som finns mellan elevhälsan och den övriga vården i dag, skriver Grön ungdom.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00