Debatt

Muf: Politiken har svikit hedersutsatta

Hedersrelaterat våld och förtryck kan aldrig accepteras. Det är ett svek av politiken att mer inte har gjorts för att stoppa och förhindra det, skriver Matilda Ekeblad, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet samt GAPF-ambassadör.

Mordet på Fadime Şahindal blev startskottet för en livsviktig debatt, skriver debattören. 
Mordet på Fadime Şahindal blev startskottet för en livsviktig debatt, skriver debattören. Foto: Janerik Henriksson/TT
Matilda Ekeblad
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

För 20 år sedan mördades Fadime Şahindal av sin pappa för att hon valde att gå sin egen väg och själv välja vem hon skulle älska. Det fruktansvärda hedersmordet blev startskottet för en livsviktig debatt som under historiens gång fått alltför litet utrymme. Trots att tragedier likt denna har belyst hedersförtryckets allvar har det fortsatt att breda ut sig i samhället.

Stort mörkertal

I dag lever tiotusentals flickor och kvinnor under hedersrelaterat våld och förtryck. Mörkertalet är stort. Det är människor som blir berövade sin frihet, som inte själva får bestämma över sin framtid eller sina egna kroppar och inte heller vem de ska gifta sig med. De som riskerar att utsättas för könsstympning, oskuldskontroller och tvångsäktenskap. Skulle de motsätta sig familjens hedersnormer anses de dra skam över familjen och riskerar därigenom att straffas för att familjen ska återfå hedern.

Det är också oacceptabelt att unga flickor som flyr från hedersvåld sätts in på SIS-hem för att det anses som en ”trygg” plats när verkligheten visar tvärtom.

Hedersrelaterat våld och förtryck kan aldrig accepteras och det är ett svek av politiken att mer inte har gjorts för att stoppa och förhindra det. Det är fruktansvärt att många barn i dag associerar sommarlovet med oro, i stället för bad och sol, för att man är rädd för att bli bortgift eller könsstympad.

Det är också oacceptabelt att unga flickor som flyr från hedersvåld sätts in på SIS-hem för att det anses som en ”trygg” plats när verkligheten visar tvärtom. I en granskning av SVT uppger flickor som blivit inlåsta på hemmen att de hellre återvänder hem till våldet.

Ta emot dem som gör motstånd

Samhället och politiken måste ta rejäla krafttag för att stoppa kulturen och våldet som utförs i hederns namn. Det kan aldrig vara de utsatta som ska behöva låsas in eller begränsa sina liv. Det är politikens skyldighet att se till att samhället finns där och tar emot dem som vågar göra motstånd, men också att skapa ett samhälle som omöjliggör hedersvåld och förtryck.

Därför måste vi:

  • Kriminalisera oskuldskontroller och oskuldsoperationer. Det finns läkare i Sverige som i dag utför oskuldskontroller och oskuldsoperationer för att intyga att den blivande bruden är oskuld. Båda ingreppen är grova övergrepp för den som blir utsatt och bör kriminaliseras omedelbart och läkarna som utför dem ska straffas. Allt annat vore en förolämpning mot de flickor och kvinnor som blivit utsatta. Läkare som upprätthåller myten om ”mödomshinnan” har ingen plats i svensk sjukvård.
  • Införa ett nationellt frånvaroregister. Ingen vet hur många barn som blir bortförda ur Sverige i dag. Det vill vi ändra på genom att ge Skolverket i uppdrag att införa ett nationellt frånvaroregister. Då skulle det bli tydligt vilka barn som saknas vid skolstarten och öka kunskapen om varför ett barn är frånvarande.
  • Göra det svårare för vårdnadshavare att säga upp sitt barns medborgarskap. Tusentals barn i Sverige lever i dag i skräck för att bli förda ut ur i Sverige mot deras vilja. För många blir den skräcken verklighet. Det kan aldrig accepteras. Det måste bli svårare för vårdnadshavare att säga upp sitt barns svenska medborgarskap om barnet riskerar att föras ut ur landet för att utsättas för hedersbrott.
  • Utvidga lagen om utreseförbud. Lagen som infördes år 2020 som ska skydda barn från att föras ut ur i Sverige för att tvingas in i barnäktenskap eller könsstympas måste bli starkare och utvidgas till att även omfatta annan hedersrelaterad brottslighet, som till exempel uppfostringsresor. Inget barn ska föras ut ur landet för att kringgå svensk lag och utsattes för livsförändrande trauman.

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00