Debatt

MED: Frånta regionerna ansvaret för vården

DEBATT. Ett privatiserat vårdsystem skulle vara ett system utan byråkrati och utan köer. Dessutom skulle det låta staten fokusera på sin kärnverksamhet. Det skriver Carolin Nielsen och Lennart Göranson, Medborgerlig samling. 

Foto: Medborgerlig samling och Lars Nybom
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Carolin Nielsen (MED)
Sjukvårdspolitisk talesperson
Lennart Göranson (MED)
Marknadspolitisk talesperson

Maria Ludvigsson skriver i Svenska Dagbladet (24/11) att det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius ”fångar och formulerar sjukvårdens tillstånd långt bättre än andra politiker”.

Vad det handlar om är att politikerna i sin iver att ”fixa” själva vårdapparaten har glömt vårdmötet. Abnorma rapporteringssystem, nya modeller för styrning och effektivisering och missriktade konsultinsatser har skapat ett system som präglas av centralisering och kontroll. Men på sjukvårdens område är kunskapen, både patientens och professionens, decentraliserad.

Det är hoppfullt att Svenonius nu kommit till den slutsats som Medborgerlig samling gav uttryck för redan i vårt sjukvårdspolitiska program från augusti 2018.

Resursslukande 

När politiker, konsulter och förvaltningstjänstemän som inte har daglig och direkt erfarenhet av sjukvårdens vardag försöker styra sjukvårdsorganisationen och dess utförare uppstår naturligt ett behov av att följa upp, kontrollera, inspektera och utvärdera.

Hade regionerna inte existerat skulle läkare och sjuksköterskor kunnat driva småskaliga privata vårdinrättningar.

Carolin Nielsen och Lennart Göranson
Medborgerlig samling

Vid centralstyrning är det alltså inte patienter eller vårdpersonal som primärt planerar, organiserar eller beslutar. I stället är det politiker och byråkrater som organiserar runt patienter och vårdgivare så att de ofta, men inte alltid, möter varandra i tid. Det resulterar i en resursslukande organisation där måttet vård per krona inte faller väl ut.

Oklara ansvarsförhållanden

Lösningen ligger alltså i en återprofessionalisering av vården. Men det räcker inte.

I Sverige förvärras centraliseringens effekter av att vi har konkurrerande organisationer som alla försöker centralstyra sin lilla del i form av 21 regioner och 290 kommuner. Mellan dessa aktörer är ansvarsförhållandena ofta oklara och samverkan bristfällig.

Fullständigt privat system

Hade regionerna inte existerat skulle läkare och sjuksköterskor kunnat driva småskaliga privata vårdinrättningar. Sådana skulle uppstå både på de orter som i dag har dem, och på andra orter där människor också bor och behöver vård.

Det skulle vara vård utan byråkrati och utan köer. Kostnaderna skulle också bli lägre. Men ett fullständigt privat system vore ett för stort steg för Sverige, för radikalt att ta på en gång. Vi föreslår därför att regionerna, som ett första steg mot en fullständig avveckling, fråntas ansvaret för vården.

Fri etableringsrätt

Staten bör ta över universitetssjukhusen och utbildningen av vårdpersonal. Staten bör också stå som finansiär för de kostsammaste delarna av vården. I övrigt föreslår vi en fri etableringsrätt som kombineras med att patienterna betalar en kännbar, men inte alltför stor, del av vårdens kostnader själva i syfte att motverka överkonsumtion.

Vi föreslår också att högkostnadsskyddet reformeras till en modern och flexibel lösning som ger patienten större makt över hur man önskar disponera sina pengar samtidigt som ekonomiskt svaga grupper ges nödvändigt skydd.

Grundtrygghet

Sjukvården är ett av flera områden där vi som medborgare kräver att vi ska kunna känna oss trygga med att staten lever upp till sitt ansvar. Den tryggheten finns inte i dag, och det gäller också andra politikområden.

För att pengarna ska räcka till det som är viktigast kräver Medborgerlig samling en kursändring, så att staten fokuserar på kärnverksamheten och avvecklar ett omfattande engagemang på områden som inte utgör ett allmänintresse.

Det är en politik som vi kallar grundtrygghet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00