Debatt

M-ledamot: Förbättra barnmorskornas arbetsmiljö

I Sverige finns det drygt 8 500 utbildade barnmorskor. Av dessa är nästan 20 procent anställda inom andra yrken. Flykten från yrket beror till stor del på att arbetsbelastningen är betydligt tyngre än tidigare, skriver riksdagsledamoten Elisabeth Björnsdotter Rahm (M).

Den stress som har uppkommit de senaste åren på grund av fler arbetsuppgifter och färre kollegor tar till slut ut sin rätt, skriver debattören.
Den stress som har uppkommit de senaste åren på grund av fler arbetsuppgifter och färre kollegor tar till slut ut sin rätt, skriver debattören.Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT
Elisabeth Björnsdotter Rahm
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Just nu pågår en stor diskussion om barnmorskornas arbetsmiljö och arbetssituation. I min hemstad Lycksele stängde förlossningsavdelningen flera veckor i somras, och nu är hotet om stängning över jul och nyår stort. Lycksele är inte en stor stad, men likväl är avstånden stora, och om förlossningen i Lycksele stänger kan en kvinna tvingas att åka över 40 mil enkel väg för att föda barn.

19 av 21 har barnmorskebrist

I Sverige finns det drygt 8 500 utbildade barnmorskor och av dessa är nästan 20 procent anställda inom andra yrken. I Region Stockholm gjorde det ansträngda läget att 40 procent av alla barnmorskor sa upp sig på en vecka och Stockholm är inte ensam om den brist på barnmorskor som råder. 19 av 21 regioner rapporterar att de har brist på barnmorskor och då kan man fundera vad denna brist beror på.

I Sverige har vi betydligt fler utbildade barnmorskor än våra grannländer, ändå är det kris på förlossningsavdelningarna från Lycksele i norr till Skåne i söder. Nationellt har man gått ut med ambitionen ”en barnmorska per födande”. Det är ett bra mål, men det kommer inte att räcka.

I Sverige har vi betydligt fler utbildade barnmorskor än våra grannländer, ändå är det kris på förlossningsavdelningarna från Lycksele i norr till Skåne i söder.

Flykten från yrket beror till stor del på att arbetsbelastningen är betydligt tyngre än tidigare med nya rekommendationer om arbetssätt, vilket kräver fler barnmorskor per födande kvinna. Att betydligt fler gravida kvinnor blir igångsatta gör också att pressen på alla barnmorskor har ökat.

En förlossning är ett av det största och viktigaste ögonblick ett par kan uppleva. Då är det viktigt att man kan känna trygghet, tillit och säkerhet gällande att man får bästa möjliga vård och omsorg. Och därför är det en relevant fråga att ställa om vi använder oss av våra barnmorskors kompetens på rätt sätt.

Färre kolleger men fler uppgifter

Vi ser en utveckling i dag som vi inte har sett tidigare, där unga par som har svårt att bli gravida erbjuds både fertilitetsutredningar och IVF i ett tidigt stadie. Det skiljer sig över landet och i vissa regioner är en IVF-behandling gratis, i andra får man stå kostnaden själv.

Ytterligare ett område som barnmorskorna har i sin profession är mödravården. Det är betydelsefullt att vi har en hög nivå på vår mödravård för att den gravida kvinnan ska känna sig så trygg som möjligt under sin graviditet, men även här skiljer sig mödravårdsuppdraget åt mellan alla våra regioner. Vissa regioner erbjuder alla gravida kvinnor att göra ett KUB-test, ett tidigt ultraljud samt provtagning.

Alla dessa moment som ingår i en barnmorskas profession är givetvis viktiga och det är positivt att man som barnmorska är allsidig och kan utföra både mödravård och förlossning, men den stress som har uppkommit de senaste åren på grund av fler arbetsuppgifter och färre kollegor tar till slut ut sin rätt.

Dålig arbetsmiljö och dålig styrning

Att utbilda sig till barnmorska är en förhållandevis lång utbildning med krav på att ha arbetat som sjuksköterska i två år. Sedan studerar du ett och ett halvt år och efter det ska du ha bistått vid 50 förlossningar för att få din barnmorskelegitimation. Efter denna långa utbildning ställs stora krav på att arbeta självständigt och kunna ta egna snabba beslut vid besvärliga förlossningar.

Allt detta gör att arbetsmiljön på en förlossningsklinik är väldigt viktig, då alla måste kunna lita på varandra och alla måste veta exakt vad som ska göras. Är arbetsmiljön inte bra och en osäkerhet sprider sig på avdelningen får det förödande konsekvenser. Ofta landar dålig arbetsmiljö och dåligt arbetsklimat på styrning och ledning, och tyvärr är det ett vanligt fenomen inom vård och omsorg.

Den chef som ska ansvara för verksamheten har ofta ett stort administrativt ansvar och hinner inte se sina medarbetare, vilket ofta leder till att medarbetarna själva bildar grupperingar, det blir slitningar och de känner att de inte har någon chef som styr och leder. Vi måste förbättra arbetsmiljön för våra barnmorskor om vi ska kunna bygga Sverige starkt igen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00