Lokala vårdpartier är valets dolda raketer

LANDSTINGSVAL. Valets dolda vinnare – de lokala sjukvårdspartierna – fick på många håll en hjälpande knuff framåt av lokalpatriotiska medier, enligt professor Gunnar Nygren. Men den bilden delas inte av de lokala vårdpartierna i Sörmland och Norrbotten.

Det lokala sjukvårdspartiet i Landstinget Sörmland – Vård för pengarna – gick stark framåt i sitt andra landstingsval. I valet år 2014 fick partiet åtta mandat, den här gången fick partiet 15 mandat. Nu står det dessutom klart att Vård för pengarna blir en del av den styrande majoriteten i Sörmland, tillsammans med Socialdemokraterna och Centern.

– Vi har en vågmästarroll och hade flera alternativ. Det här var den konstellation där vi kunde få igenom mest av vår politik. Inget annat parti har drivit att de vill spara på administration etcetera, men här kan vi få igenom ett fokus på att omfördela resurserna från central administration och ut på vårdgolvet, säger ordförande Jonas Lindeberg till Altinget.

Vård för pengarna är ett av flera framgångsrika sjukvårdspartier runt om i landets landsting. Gunnar Nygren kallar dem för "valets dolda vinnare" i forskarantologin Snabbtänkt – reflektioner från valet 2018. Men enligt Lindeberg skiljer sig Vård för pengarna från flera av de andra lokala sjukvårdspartierna.

Login