Licensläkemedel kan hämtas ut från valfritt apotek

LÄKEMEDEL. Patienter ska kunna hämta ut licensläkemedel, det vill säga läkemedel som inte är godkända för försäljning, från valfritt apotek enligt ett lagförslag från regeringen.

Ella Sundström
Fakta
Licensläkemedel är läkemedel som Läkemedelsverket har besluta får säljas trots att de inte är godkända för försäljning i Sverige.

Extemporeläkemedel är läkemedel som tillverkas på apotek för en enskild patient utifrån förskrivarens angivna  komposition.

Lagerberedningar är läkemedel som serietillverkas på apotek.

Källa: Läkemedelsverket

Det ska bli lättare att använda så kallade licensläkemedel, extemporeläkemedel och lagerberedningar. Det vill säga läkemedel som egentligen inte är godkända för försäljning, men som ändå kan fyller en viktig

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN - PROPOSITION

Vad händer nu?

Partierna och ledamöter i riksdagen ska nu lägga fram sina motförslag, motioner, på regeringens förslag. Motionstiden går ut den 15 april.

Lagändringar i läkemedelslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2017. Förslagen som rör prissättning av licensläkemedel och extemporeläkemedel föreslås träda i kraft den 1 april 2017. Övriga förslag föreslås träda i kraft den 1 juli 2016.

Läs regeringens förslag: Prop. 2015/16:143

 


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00