Liberalerna: Utred sponsring inom vården

PRIORITERING. Sponsring riskerar att sätta sjukvårdens etiska grundprinciperna ur spel. Det anser Liberalerna som vill att regeringen omedelbart låter utreda frågan.

Liberalerna Barbro Westerholm, Maria Weimer, Mats Persson, Emma Carlsson Löfdahl, Christer Nylander och Tina Acketoft vill att regeringen utreder sponsring inom vården.
Liberalerna Barbro Westerholm, Maria Weimer, Mats Persson, Emma Carlsson Löfdahl, Christer Nylander och Tina Acketoft vill att regeringen utreder sponsring inom vården.Foto: Riksdagen
Johanna Alskog

Sponsring inom hälso- och sjukvården är etiskt problematiskt. Det framhåller Liberalerna i en motion till riksdagen och hänvisar till en ny rapport från Statens medicinsk-etiska råd, Smer. Sponsring riskerar att sätta vårdens etiska principer ur spel. Därför ansluter sig Liberalerna till Smers uppmaning om att regeringen ska låta utreda frågan.

Motionen är en följdmotion på regeringens proposition om en ny hälso- och sjukvårdslag, ett förslag vars syfte är att göra lagen tydligare, överskådligare och mer pedagogisk. Liberalerna har inga invändning på propositionen som sådan, ett förslag som för övrigt utgår från en utredning som tillsattes år 2011 av alliansregeringen och som blev klar sommaren år 2013.

Tillägg om prioriteringar

Men Liberalerna vill se ett tillägg till lagen i form av den prioriteringsplattform som antogs av riksdagen 1997. Plattformen vilar på tre – rangordnade – principer om människovärdesprincipen, att resurserna ska fördelas efter behov och kostnadseffektivitetsprincipen. Skrivningarna i regeringens lagförslag, om att vård ska ges med respekt för allas lika värden och den som har det största vårdbehovet, räcker inte, anser Liberalerna.

 "På senare tid har det skett en glidning av tolkningen av plattformen så att kostnadseffektiviteten kommit att rangordnas högre, vilket medför att patientgrupper ställts mot varandra." skriver Liberalerna i sin motion. 

I samband med detta vill Liberalerna också att riksdagen uppmanar regeringen att "utan dröjsmål" utreda frågan om sponsring i vården.

LÄS OCKSÅ: Smer: Kartlägg sponsring inom vården

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – FÖLJDMOTION

Vad händer nu?

Socialutskottet ska bereda regeringens proposition samt förslagen från riksdagens ledamöter, följdmotionerna. Därefter kan riksdagen ta ställning till förslagen.

Regeringen föreslår i propostionen att den nya hälso- och sjukvårdslagen ska träda i kraft den 1 april nästa år, 2017.

Regeringens proposition (2016/17:43 En ny hälso- och sjukvårdslag)



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00