Liberalerna utanför fullmäktige – får ändå regionstyrelseplats

Liberalerna i Gävleborg åkte ur regionfullmäktige. Nu ger den nya majoriteten bort en av sina ersättarplatser till partiet. 

Trots att Liberalerna hamnade under spärren till regionfullmäktige tar partiet ändå plats i styret i Region Gävleborg. Detta efter att de övriga styrande partierna avstår platser.
Trots att Liberalerna hamnade under spärren till regionfullmäktige tar partiet ändå plats i styret i Region Gävleborg. Detta efter att de övriga styrande partierna avstår platser. Foto: Pontus Lundahl/TT
Linda Berglund

Liberalerna i Region Gävleborg fick mindre än tre procent av rösterna i regionvalet och åkte ur fullmäktige. Men nu blir det politisk comeback för Hans Backman, tidigare oppositionsregionråd och riksdagsledamot.

Tre av de fyra partierna i majoriteten, M, KD och Sjukvårdspartiet, har beslutat att avstå en av sina ersättarplatser i regionstyrelsen. Patrik Stenvard (M), tillträdande ordförande för regionstyrelsen, motiverar beslutet till Gefle Dagblad med att det inte är omöjligt med en liberal comeback i regionvalet 2026 och att det då är viktigt att samarbete upprätthålls.