Liberalerna utanför fullmäktige – får ändå regionstyrelseplats

Liberalerna i Gävleborg åkte ur regionfullmäktige. Nu ger den nya majoriteten bort en av sina ersättarplatser till partiet. 

Trots att Liberalerna hamnade under spärren till regionfullmäktige tar partiet ändå plats i styret i Region Gävleborg. Detta efter att de övriga styrande partierna avstår platser.
Trots att Liberalerna hamnade under spärren till regionfullmäktige tar partiet ändå plats i styret i Region Gävleborg. Detta efter att de övriga styrande partierna avstår platser.Foto: Pontus Lundahl/TT
Linda Berglund

Liberalerna i Region Gävleborg fick mindre än tre procent av rösterna i regionvalet och åkte ur fullmäktige. Men nu blir det politisk comeback för Hans Backman, tidigare oppositionsregionråd och riksdagsledamot.

Tre av de fyra partierna i majoriteten, M, KD och Sjukvårdspartiet, har beslutat att avstå en av sina ersättarplatser i regionstyrelsen. Patrik Stenvard (M), tillträdande ordförande för regionstyrelsen, motiverar beslutet till Gefle Dagblad med att det inte är omöjligt med en liberal comeback i regionvalet 2026 och att det då är viktigt att samarbete upprätthålls.

– Liberalerna åkte tyvärr ut i valet. Det var tråkigt eftersom vi hade ett så bra samarbete med dem. Vi tycker att Liberalerna behövs. Med den här lösningen kan vi fortsätta vårt samarbete även om det nu sker i en annan form, säger han till tidningen.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00