Läkemedelsförslag får tummen ner

KRITIK. Läkemedelsutredaren Toivo Heinsoos förslag att ersätta det särskilda statsbidraget för läkemedelsförmånerna med ett generellt statsbidrag får såväl apoteksbranschen som regionerna att resa sig upp i protest.

Foto: Morten Dueholm / Midtjyske Medier / Ritzau Scanpix
Johanna Alskog

Det är orimligt att flytta över ansvaret för närmare 30 miljarder kronor utan en värdesäkring och det kan ifrågasättas om detta verkligen följer principen att regionernas täckning av sina kostnader inte ska förändras. 

ur Region Hallands remissyttrande

Problemet med generella statsbidrag är att det under lång tid inte uppräknats utan haft samma nominella värde. Detta skulle övervältra de förväntade ökande kostnaderna inom läkemedelsområdet på regionerna. 

ur Region Gotlands remissyttrande

I januari i år lämnade utredaren Tovioo Heinsoo över sin utredning Tydligare ansvar och regler för läkemedel till dåvarande socialminister Annika Strandhäll (S).

Ett av utredningens huvuduppdrag var

Dokumentation

"Utredningen har övervägt ett flertal olika modeller för hur finansieringen av läkemedel bör ske i framtiden. Vårt förslag är att . En generalisering av läkemedelsbidraget innebär att landstingen i större utsträckning får förutsättningar att påverka den långsiktiga kostnadsutvecklingen för läkemedel och att de får behålla hela utfallet från de avtal som upprättas mellan landstingen och läkemedelsföretagen."

ur utredningen Tydligare ansvar och regler för läkemedel 


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00