Debatt

L: Ge högstadieelever utbildning i psykisk hälsa

REPLIK. Vi vill ge utbildning i psykisk hälsa redan för högstadieelever och utveckla psykiatrin på vårdcentralerna för att få bukt med det ökande problemet, skriver Anna Starbrink (L) och Jessica Ericsson (L) i Stockholms län landsting.

Anna Starbrink (L) och Jessica Ericsson (L) i Stockholms län landsting ger replik på Miljöpartiets debattartikel.
Anna Starbrink (L) och Jessica Ericsson (L) i Stockholms län landsting ger replik på Miljöpartiets debattartikel.Foto: Anna Molander/SLL
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Av: Anna Starbrink (L)
hälso- och sjukvårdslandstingsråd
Jessica Ericsson (L)
ordförande landstingets hälso- och psykiatriberedning
 
Psykisk ohälsa bland unga är ett samhällsproblem som uppmärksammas allt mer. Nya rön tyder på att ohälsan kanske inte har ökat under 2000-talet som vi tidigare trott – men oavsett vilket förtjänar problemet all uppmärksamhet det får. Alla effektiva åtgärder för att hjälpa unga att förebygga, bota eller lindra psykisk ohälsa ska vi sätta in. För oss är det självklart att det är minst lika allvarligt att bryta ihop som att bryta ett ben. 

Sveriges första ”psykiatriambulans”

Under de senaste åren med Liberalerna som ansvariga för psykiatri och hälsa, har mycket hänt i Stockholms län och vi är stolta över att fortsatt vara det landsting i Sverige som lägger den största andelen av vår budget på psykiatrin. Psykiatrins resurser har stadigt ökat, nya specialistmottagningar har öppnat och internetpsykiatrin har byggts ut för att det ska bli lättare att välja var och hur man vill behandlas. Vi har fått Sveriges första ”psykiatriambulans”, så akut psykiskt sjuka hämtas av vårdpersonal istället för polis – precis som alla andra som blir akut allvarligt sjuka.

Ny vårdform för unga

Möjligheten till samtalsstöd hos psykolog och kurator vid vårdcentralerna har byggts ut kraftigt. För unga upp till 18 har ett 40-tal vårdcentraler och barn- och ungdomsmedicinska mottagningar startat upp en första linjes psykiatri – en ny vårdform där man kan få behandling av psykologer med lång erfarenhet av att behandla unga med psykisk ohälsa som inte kräver specialistpsykiatrisk vård. 

Börjar med skolelever

Men ju tidigare vi kan komma in med stöd desto bättre. Vi testar därför en utbildning i psykisk hälsa för närmare 10 000 skolelever på högstadiet så att de får lära sig prata om svåra känslor, hur man kan göra för att må bättre och om när och var man behöver hjälp. Det vill vi sprida till alla ungdomar om det fungerar lika väl som det gjort i andra länder. 

Men vi vill mer. Betydligt mer. Vi gläds över att Miljöpartiet (Nordling & Bergwall, Altinget 6 juni) uppenbarligen gillar våra reformer, och hoppas de vill vara med att stötta den fortsatta utvecklingen.

Första linjen ska utvecklas

Kontakt och behandling via nätet ska byggas ut ytterligare och inte minst för alla som har ADHD eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Redan nästa vecka beslutar vi på hälso- och sjukvårdsnämnden om en utvidgning av vårdbesök via nätet, för internetpsykiatri och KBT-behandling. Första linjens psykiatri – det vill säga möjligheten att få hjälp på vårdcentralerna – ska fortsätta växa och gränserna mellan olika vårdformer luckras upp så att vi blir bättre på att anpassa oss till individens behov och önskemål. Oavsett om hen väljer att möta vården från soffan eller går till vårdcentralen, till studenthälsan eller specialistpsykiatrin. 

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten:

MP: Landstinget kan vända trenden för studenterna

Landstinget kan vända trenden med ökande psykisk ohälsa hos studenterna. Men vi behöver bygga ut vården, skriver Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd Stockholms läns landsting, och Hanna Bergwall (MP), landstingskandidat och student.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00