Krav på transparens vid apotekbolagsförsäljning

STATLIGT ÄGANDE. Av hänsyn till de 180 apoteksföretagare som berörs så måste försäljningen av Apoteksgruppen i Sverige Holding AB ske med stor transparens, anser de fyra allianspartierna.

De fyra borgerliga partierna motsätter sig inte att regeringen vill sälja Apoteksgruppen i Sverige Holding AB, ett bolag som bildades vid omregleringen av apoteksmarknaden och fungerar i dag som en serviceorganisation för enskilda apoteksägare i den frivilliga kedjan Apoteksgruppen.

Men, det är viktigt att försäljningen genomförs "med så stor transparens och så stort hänsynstagande som möjligt för de drygt 180 egenföretagare som berörs av försäljningen". Det skriver allianspartierna i en gemensam följdmotion.

Tidigare M-kritik

Moderaternas vårdpolitiska talesperson Cecilia Widegren var kritisk till hur regeringen valde att meddela försäljningsplaner, genom en debattartikel i mitten på april. Hon ansåg att regeringen borde ha tagit initiativ till dialog kring både frågan om Apoteksgruppen i Sverige Holding AB och ägandet i Apoteket AB.

– Istället för att slänga ur sig en debattartikel, borde man ha en dialog med övriga riksdagspartier om det långsiktiga ägandet, sade hon då.

LÄS OCKSÅ: M-kritik mot regeringens säljplaner

 

 

Forrige artikel Apoteksuppdrag skjuts fram Næste artikel Ökning av campylobacter och resistenta tarmbakterier
FHM ville tidigt se provtagning inom äldreomsorgen

FHM ville tidigt se provtagning inom äldreomsorgen

CORONA. Provtagningen i äldreomsorgen har gått trögt, men enligt Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndigheten (FHM), har detta lyfts fram som prioriterat av myndigheten hela tiden. Hon avfärdar också kritiken om att Sverige inte tillvaratagit möjligheten att studera smittspridning i skolorna.

Antalet självmord oförändrat trots statens nollvision

Antalet självmord oförändrat trots statens nollvision

SJÄLVMORD. Riksrevisionen ska granska statens suicidpreventiva arbete. Trots en nollvision sedan 2008 är antalet självmord per år oförändrat.

– Beslutet har bara varit en hyllvärmare, säger Pirjo Stråte, vice förbundsordförande för Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (SPES)