KD pressar regeringen om moms på uthyrd personal

KONKURRENS. Hur tänker regeringen hantera Skatteverkets beslut att företag ska betala moms vid uthyrning av vårdpersonal? Det undrar KD:s Hampus Hagman i en interpellation till finansminister Magdalena Andersson (S).

Foto: Riksdagen
Johanna Alskog

Skatteverkets beslut i höstas om att företag ska betala moms när de hyr ut vårdpersonal kan få stora konsekvenser, skriver riksdagsledamot Hampus Hagman (KD) i en interpellation till finansminister Magdalena Andersson.

"Konkurrensen mellan offentliga och privata aktörer kommer att snedvridas genom beslutet, eftersom offentliga aktörer kompenseras för sina momskostnader. Privata aktörer som absolut inte kan hantera stora kostnadsökningar riskerar att slås ut." skriver Hagman i interpellationen och påminner om att januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L slår fast att:

"Förslag kommer läggas för att säkerställa att alla aktörer inom välfärden oavsett driftform har likvärdiga villkor."

Vad tänker regeringen göra?

Hampus Hagman vill att finansministern ger svar på vad regeringen kommer att göra för att säkerställa att beslutet från Skatteverket "inte snedvrider konkurrensen mellan offentligt och privat drivna aktörer i vården?".

Många verksamheter är beroende av inhyrd kompetens, till exempel specialister som inte kan sysselsättas på heltid på ett ställe men som genom konsultavtal med flera olika aktörer blir heltidssysselsatta. 

ur Hampus Hagmans (KD) interpellation Magdalena Andersson (S)

Magdalena Andersson besvarar interpellationen i en debatt i riksdagen tisdagen den 5 februari.

Läs också: Skatteverket: Moms på uthyrd vårdpersonal 

Nämnda personer

Hampus Hagman

Tidigare riksdagsledamot (KD)
Statsvetenskap (Göteborgs universitet)

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00