KD: Endometrios bör klassas som folksjukdom

VÅRD. Kvinnor som lider av endometrios måste kunna sjukskriva sig och få sin behandling täckt av högkostnadsskyddet, menar riksdagsledamoten Désirée Pethrus.

– Det är hög tid att endometrios klassas som en folksjukdom och att Socialstyrelsen tar fram nationella riktlinjer för diagnos och behandling, kommenterar riksdagsledamoten Désirée Pethrus (KD) i en interpellation till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Endometrios är en kronisk gynekologisk sjukdom som cirka 200 000 kvinnor i Sverige lider av. Runt 20 procent av de drabbade har mycket svåra smärtor, vilket kan göra det svårt att arbeta eller studera när symtomen är som värst.

Endometrios är en relativt okänd sjukdom. Många kvinnor lider i tysthet och vet inte att det finns en diagnos, inte heller att det finns behandling. Men läkemedelskostnaderna för endometriospatienter ingår inte i högkostnadsskyddet, eftersom många av de tillgängliga behandlingsformerna räknas som preventivmedel. Det är också mycket svårt att bli sjukskriven för endometrios idag, menar Désirée Pethrus.

Login