IVO kommer inte att klara 2016

TILLSYN. Inspektionen för vård och omsorg får inte ökade anslag nästa år. Regeringen har inte heller gett något tecken på att den lagändring som myndigheten desperat ropat efter är på gång. Generaldirektör Gunilla Hulth Backlund bedömer att myndigheten inte kommer att klara sitt uppdrag nästa år.

Gunilla Hulth Backlund är generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg och hon är bekymrad inför 2016.
Gunilla Hulth Backlund är generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg och hon är bekymrad inför 2016.Foto: Foto: Mikael Lundström/IVO
Johanna Alskog

När Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skickade in sitt budgetunderlag till regeringen i början av året var det redan ett tufft läge. Myndighetens verksamhet är hårt pressad av kravet på rutintillsyn av varje boende för barn och unga – två gånger per år. Det stora antalet rutinkontroller pressar bort allt mer av den övriga tillsynen inom social omsorg.

– Vi har föreslagit att man ska ta bort frekvenstillsynen helt och hållet. Vi har en god bild av hur det ser ut, men det spelar ingen roll, vi måste besöka alla hem minst två gånger per år. I stället för att vi skulle kunna koncentrera oss på dem som behöver tillsyn oftare, säger generaldirektör Gunilla Hulth Backlund till Altinget och tillägger att myndigheten inte har fått någon formell återkoppling från regeringen på förslaget.

Antalet boenden ökar

Sedan dess har bördan från rutintillsynen ökat ytterligare för myndigheten, eftersom antalet boenden stiger i takt med ökningen av antalet ensamkommande flyktingbarn. Det innebär mer tillsynsarbete, men också mer arbete med handläggningen av ansökningar om tillstånd att öppna nya boenden. Det här har IVO påpekat för socialdepartementet, efter det att Migrationsverket i somras justerade upp sina prognoser.

Men när regeringen i veckan presenterade sin budgetproposition för nästa år fanns där inget ökat anslag till IVO. Inte heller någonting om IVO:s begäran om att ta bort rutintillsynen.

– De har sagt att de jobbar med frågan, men de har inte belyst det i budgetpropositionen.

Ännu mindre pengar 2017

I stället minskas myndighetens anslag med 3,5 miljoner (när hänsyn är tagen till pris- och löneomräkning) till 638 miljoner kronor. Året därpå aviserar regeringen att anslaget ska dras ned ytterligare, till 586 miljoner kronor.

– Jag är väldigt bekymrad. Vi kommer inte att leva upp till frekvenskravet under 2016. Vi kommer inte heller att hinna med någon annan tillsyn inom social omsorg, säger Gunilla Hulth Backlund.

Altinget har sökt barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) för en kommentar. 

Dokumentation

​IVO ska inspektera boenden för barn och ungdomar två gånger per år:

hem för vård eller boende för barn och unga (HVB)
särskilda ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS)
bostäder med särskilt stöd och service för barn eller ungdomar enligt LSS

Minst en av inspektionerna ska vara oanmäld.

Källa: IVO

 

Inspektionen för vård och omsorg har till huvuduppgift att utöva tillsyn över hälso- och sjuvården och socialtjänsten, pröva enskildas klagomål mot hälso- och sjukvården och socialtjänsten samt genomföra viss tillståndsprövning. Syftet med tillsynen är att granska att befolkningen får vård och omsorg som är säker, har god kvalitet och bedrivs i enlighet med lagar och förordningar. Tillsynen ska bedrivas strategiskt och effektivt samt på ett enhetligt sätt i hela landet.

Källa: Budgetpropostionen 2016



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00