Irritation över förslag om homeopatiska läkemedel

LÄKEMEDEL. Homeopatiska och antroposofiska preparat hör inte hemma i läkemedelslagstiftningen överhuvudtaget. Det anser en rad remissinstanser som yttrat sig om Läkemedelsverkets förslag om hur homeopatika kan godkännas enligt EU-bestämmelserna.

Johanna Alskog

Hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström vill gärna hitta en lösning på de återkommande tillfälliga tillstånd som Vidarkliniken tvingas söka – som regeringen ska ta ställning till – för försäljning av antroposofiska läkemedel.

– Utgångspunkten för mig är att det inte är regeringen som ska reglera de här läkemedlen, utan det ska göras enligt fastställda principer och att det ska vara Läkemedelsverket som gör det, säger Gabriel Wikström i en intervju i Läkemedelsvärlden.

Men den lösningen är inte att inlemma preparaten i läkemedelslagstiftningen. I alla fall inte enligt remissinstanser som Läkarförbundet, Sveriges farmaceuter och Sveriges apoteksförening eller Kungliga vetenskapsakademin. Läkemedelsverket presenterar i rapporten fyra olika alternativ för hur preparaten kan införlivas i svensk läkemedelslagstiftning, alternativ som ligger på en skala från att endast godkänna medel för egenvård till att godkänna läkemedel mot allvarliga sjukdomar. Inget av alternativen är önskvärt, enligt ovanstående remissinstansers yttranden till socialdepartementet.

"Verkningslösa produkter"

Kungliga vetenskapsakademin är "principiell motståndare till användning av ordet läkemedel för substanser utan vetenskapligt dokumenterad effekt".

Vårdförbundets huvudsakliga uppfattning är att läkemedel som godkänns för försäljning ska uppfylla de krav på "kvalitet, effekt och säkerhet i säkerhetslagen".

Sveriges farmaceuter skriver i sitt remissvar att: "Vi anser inte att de grundläggande principer för att avgränsa användningen av homeopatiska produkter, som föreslås, är tillräckliga för att helt motverka risken att patienter behandlas med verkningslösa produkter."

Risk att patienter missar behandling

Läkarförbundet och Sveriges apoteksföreningen noterar att förslaget visserligen kan anses rymma en säkerhetsaspekt, men att det är en större risk om det riskerar leda till att vissa patienter avstår från verksam behandling till förmån för homeopatiska/antroposofiska preparat.

Sveriges kommuner och landsting konstaterar i sitt yttrande att frågan är problematisk.

Enligt Läkemedelsverkets rapport är det inte en vetenskaplig fråga om preparaten ska bli en del av läkemedelslagstiftningen, utan en politisk fråga.

Dokumentation

Läs tidigare artikel på Altinget:

Antroposofiska läkemedel åter en regeringsfråga
Om de antroposofiska läkemedlen ska bli en del av svensk läkemedelslagstiftning är inte en vetenskaplig fråga. Det anser Läkemedelsverket och bollar tillbaka avgörandet till regeringen.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00