Hallå där Richard Bergström – När får vi ett vaccin?

HALLÅ DÄR. EU:s vaccinsamarbete har fungerat väl i pandemin, menar vaccinsamordnaren Richard Bergström. Han vill helgardera Sveriges tillgång och köpa in 15-20 miljoner doser. Det som blir över kan säljas vidare eller doneras till utvecklingsländer.

Richard Bergström är sedan den 16 juni Sveriges vaccinsamordnare.
Richard Bergström är sedan den 16 juni Sveriges vaccinsamordnare.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Richard Bergström, nationell vaccinsamordnare, säger till Altinget att han ser det pågående EU-samarbetet med vaccinfrågan som ett fantastiskt exempel på att EU kan organisera sig snabbt när det väl gäller. Han ser en tydlig kontrast från i våras då gränser stängdes.

Inom hur snar framtid tror du att det kommer finnas en nationell tillgång till vaccin för Sverige?

– Vi kommer troligen ha tillgång till vaccin redan från och med januari, men i begränsade volymer. EU-kommissionen har sagt till medlemsländerna att vara förberedda på att börja vaccinera i januari, men det är först i april som vi kommer att ha betydande volymer.

Hur många doser vaccin beräknas Sverige få tillgång till?

Om alla doser fungerar har vi inga problem med att sälja överskottet vidare till andra länder eller donera det till utvecklingsländer.

Richard Bergström
Nationell vaccinsamordnare

– Vi kommer att få tillgång till långt mer än vad vi behöver. Troligtvis kommer vi att köpa in mellan 15–20 miljoner doser eller mer.

Bergström menar att Sverige nu helgarderar sig för att ha tillgång till alla de vaccin som fungerar och blir godkända.

– Om alla doser fungerar har vi inga problem med att sälja överskottet vidare till andra länder eller donera det till utvecklingsländer.

Vilka företag ser du är de främsta covid-vaccinkandidaterna?

– Två stora vaccinföretag som egentligen är konkurrenter, men som nu samarbetar, är GSK och Sanofi. Deras gemensamma vaccin beräknas komma ut under andra halvåret 2021. Två andra samarbeten är mellan Astra zeneca och University of Oxford samt mellan Pfizer och Biontech.

– Sen har vi Janssen, som de heter i Norden, eller Johnson & Johnson som är ett amerikanskt bolag med en väldigt stor närvaro i Europa. De har bland annat tagit fram ett vaccin mot ebola. Ett annat stort företag är MSD.

Vilka risker och fördelar ser du med de vaccin som testas i nuläget?

– De vaccin som vi har tittat på har kommit så pass långt att det finns kliniska data, där testerna har visat god effekt.

Richard Bergström menar att det konstant sker en avvägning mellan nytta och risk, och där vaccinets kvalitet och effekt ses över.

– För att fånga upp biverkningsprofilen och avgöra om den är acceptabel eller inte görs stora studier på 30–60 000 patienter.

Nämnda personer

Richard Bergström

Tidigare nationell vaccinsamordnare kring covid-19
Farmaceut (Uppsala universitet, 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00