Gd ska utreda hur namn på fler offentligt anställda kan anonymiseras

Hot och våld drabbar offentligt anställda inom nästan alla områden. Därför vill nu regeringen utreda om offentligt anställdas namn ska skyddas och användas i mindre grad. Och en gd ska göra jobbet.

Till utredare utses John Ahlberk, generaldirektör för Statens haverikommission.
Till utredare utses John Ahlberk, generaldirektör för Statens haverikommission.Foto: Anders Wiklund/TT
Josefin Lingström

Nyligen blev det klart att fler poliser har möjlighet att ha ett nummer i stället för sitt namn på polislegitimationen. Syftet är att skydda dem från hot och påverkan från kriminella.

Det är relativt vanligt att även andra offentligt anställda utsätts för olika typer av kränkningar. Det kan vara hot, trakasserier eller våld som de utsätts för på grund av ett beslut de tagit som tjänsteman. Senaste tiden har anställda vid bland annat socialtjänsten drabbats.

Nu tillsätter regeringen en utredning som ska se över om användningen av namn på de offentligt anställda kan minska. Det gäller både i beslut och i andra handlingar.

Skydd även för studenter

Dessutom ska det ses över om det behövs ett starkare skydd för uppgifter om offentliganställda. Det gäller även studenter på polisutbildningen.

Till utredare utses John Ahlberk som i dag är generaldirektör för Statens haverikommission.

Utredningen ska också se över om det straffrättsliga skyddet för tjänstemän behövs stärkas.

– Det är så klart helt oacceptabelt att personer med viktiga samhällsfunktioner utsätts för våld, hot och trakasserier. Gärningarna är angrepp inte bara på tjänstemännen, utan i förlängningen även på det demokratiska systemet, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Nämnda personer

John Ahlberk

Generaldirektör Statens haverikommission,
jur. kand. (Stockholms uni., 1996)

Morgan Johansson

Vice ordförande i utrikesutskottet (S)
Fil. kand i statsvetenskap (Lunds uni., 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00