Debatt

Forma vårdsystemet efter patienterna – inte tvärtom 

Privata vårdcentraler ska inte kunna välja bort att arbeta med mobila team. Det borde finnas över hela Skåne, för alla som behöver det. Det skriver Agneta Lenander och Peter Ahlbom, representanter för Vänsterpartiet i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

”Vårdplatsbristen på de skånska sjukhusen gör att många tvingas övernatta på akuten i väntan på en plats på vårdavdelning”.
”Vårdplatsbristen på de skånska sjukhusen gör att många tvingas övernatta på akuten i väntan på en plats på vårdavdelning”.Foto: Isabell Höjman/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I dag kan privata vårdcentraler vägra att erbjuda vård i hemmet till patienter, trots att de behöver det. Detta vill Vänsterpartiet råda bot på! Vi vill se till att alla vårdcentraler kan ge vård i hemmet genom så kallade mobila team, på så sätt kan vi säkra en vård som ges efter behov istället för lönsamhet. Sjukvården ska komma hem till dig som behöver det oavsett var i Skåne du bor.

Larmrapporterna duggar tätt

I dag används mobila team på många skånska vårdcentraler, och det fungerar mycket bra. Äldre, sköra patienter kan slippa påfrestande resor till en akutmottagning där väntan kan bli lång och ensam. Vårdplatsbristen på de skånska sjukhusen gör att många tvingas övernatta på akuten i väntan på en plats på vårdavdelning – en väntan och inläggning som många gånger kan undvikas genom ett hembesök av ett mobilt team. Varje sådan resa som kan undvikas är inte bara en lättnad för patienten, det kan även vara direkt avgörande för en äldre persons hälsa.

Sköra patienter ska inte utsättas för förflyttningar mellan sjukhusavdelningar i jakt på en vårdplats som förhoppningsvis kan passa patientens problem.

Läget i den skånska sjukvården är allvarligt. Larmrapporterna från sjukvårdspersonalen duggar tätt, inte minst de många gånger som patienter blir kvar över natten på akuten, liggandes i korridorer utan möjlighet att tillkalla personal, gå på toaletten eller att få ett ordentligt mål mat trots att timmarna blir många och långa. Det är inte ett värdigt eller patientsäkert sätt att hantera sjuka människor. Frustrationen och vädjan från personalen är stark: de vill ge de här patienterna en bättre vård.

Ojämlik tillgång till vård

I regionens vårduppdrag slås det fast att vården som ges ska vara god, jämlik och utgå från patientens behov. I samverkansavtal mellan region och kommun stöttas arbetsformen med mobila team, men det ser väldigt olika ut i de olika kommunerna. Arbetet går för långsamt och tillgången till vård är inte jämlik över regionen när det kan skilja stort på vad just din vårdcentral kan erbjuda för stöd.

För att se till att alla får en god vård efter behov vill vi i Vänsterpartiet att region Skåne beslutar att alla vårdcentraler ska erbjuda vård i hemmet till de som behöver det. Det gör vi genom att skriva in i ackrediteringsvillkoren för vårdcentralerna att de ska ha mobila team som kan göra hembesök hos sina listade patienter.

Låt patienten gå först

Ett mobilt team kommer hem till den som behöver det, när det behövs. Det kan handla om enkla saker som att ge en medicin som behöver ges via injektion, justeringar av läkemedel eller en avstämning av hälsoläget. En multisjuk person kan behöva lite extra tillsyn och hjälp, och om den får det direkt kan inläggningar ofta undvikas. Det blir en trygghet att veta att man kan få hjälp. Därför tycker inte vi att privata vårdcentraler ska kunna välja bort att arbeta med mobila team. Det borde finnas över hela Skåne, för alla som behöver det. Vårdsystemen ska formas efter patienternas behov, inte tvärtom. Sköra patienter ska inte utsättas för förflyttningar mellan sjukhusavdelningar i jakt på en vårdplats som förhoppningsvis kan passa patientens problem.

Mobila team är ett arbetssätt som vi vet fungerar. Att se till att samtliga vårdcentraler arbetar efter det är en satsning för jämlikhet, tillgänglighet och en närmare vård för de som behöver det mest.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00