För många barn möter oerfarna socialsekreterare

OMSORG. Kompetensen hos handläggare i socialtjänsten som utreder barn varierar kraftigt över landet. Det kan få stora konsekvenser för rättssäkerheten i utredningarna anser Socialstyrelsen.

Det finns stora skillnader på kompetensen på de
socialsekreterare som utreder barn visar en kartläggning från Socialstyrelsen. Tillgången
till arbetsledningen skiftar också kraftigt, i visa kommuner har personalen
endast tillgång till arbetsledaren 6 minuter i veckan.<br>
Det finns stora skillnader på kompetensen på de socialsekreterare som utreder barn visar en kartläggning från Socialstyrelsen. Tillgången till arbetsledningen skiftar också kraftigt, i visa kommuner har personalen endast tillgång till arbetsledaren 6 minuter i veckan.
Foto: Pixabay
Ella Sundström

Det är väldigt olyckligt. Det kan få stora konsekvenser för den enskilde. Exempelvis kan det leda till att barnen inte får en rättssäker bedömning och inte de insatser som behövs.

Katarina Munier
Barnsamordnaren på Socialstyrelsen

Socialstyrelsen har genom att jämföra den sociala barn- och ungdomsvården ser ut runt om i landet kommit fram till att det finns stora skillnader. I en enkätundersökning har kommunerna fått

Dokumentation

Öppna jämförelser

På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen samlat in jämförelser inom socialtjänstens områden och hemsjukvården. Detta är sjätte gången Socialstyrelsen i samverkan med Sveriges kommuner och landsting (SKL) presenterar öppna jämförelser av den sociala barn- och ungdomsvården.

Datainsamlingen har genomförts via en webbenkät där samtliga kommuner men även stadsdelar eller stadsområden i Stockholm, Göteborg och Malmöbevarar har besvarat frågor om socialtjänsten. Svarsfrekvensen för enkätundersökningen är 90 procent. Men materialet bygger även på annan data, exempelvis Socialstyrelsens register över socialtjänstens insatser för barn- och unga.

Öppna jämförelser 2015 Social barn- och ungdomsvård


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00