Flest hot någonsin mot Försäkringskassan

ARBETSMILJÖ. Efter rekordmånga incidenter med hot, våld och suicidhot ska Försäkringskassan nu vidta åtgärder för de anställdas säkerhet. 

Johanna Alskog

Hoten mot de anställda på Försäkringskassan har ökat. Förra året rapporterades det in nästan 1 300 säkerhetsincidenter, varav närmare 580 var hot mot medarbetarna, jämfört med 380 året innan.

Det är den högsta siffra någonsin, enligt Försäkringskassans pressmeddelande. Mest utsatta är de anställda på servicekontoren där Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket samarbetar. Många hot kommer också in via mejl och telefon.

Fler desperata människor

En allmänt ökad oro i samhället, är en av orsakerna bakom ökningen, enligt Heini Möller vid Försäkringskassans säkerhetsstab. En annan orsak är helt enkelt att medarbetarna blivit bättre på att rapportera in incidenter. 

– Vi tror att den allmänna utvecklingen i samhället påverkar arbetsmiljön och gör handläggarna mer utsatta i sina kundmöten. De uppföljningar som vi gör visar att fler personer numera känner att de är desperata och därför har lättare att gå över gränsen, kommenterar hon i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan genomför nu utbildningsinsatser om hot och våld samt anpassar lokalerna, med god belysning och översikt, för att de ska vara så säkra som möjligt för de anställda.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00