FHM säger nej till vaccinering av grundskolebarn

Inför skolstart har flera europeiska länder inklusive Finland och Danmark börjat vaccinera barn i grundskolan från 12 år. Lärarnas riksförbund vill att Sverige gör likadant, men Folkhälsomyndigheten (FHM) säger nej.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har godkänt flera vaccin för barn från 12 år.
Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har godkänt flera vaccin för barn från 12 år.Foto: Gorm Kallestad/TT
Marie Lundahl

Flera europeiska länder har påbörjat vaccinering av grundskolebarn 12 år och äldre. Eftersom få barn insjuknar i covid-19 är en av frågeställningarna vid barnvaccinering mot covid-19 om syftet är att skydda barnet eller att minska smittspridningen.

”Utan rädsla för smitta”

I Danmark motiveras barnvaccinationerna med målet att uppnå flockimmunitet.

Just för barnvaccinationer behöver man vara extra noga med att det ha nytta för barnet.

Britta Björkholm
Folkhälsomyndigheten.

I Finland framhålls att barn ska kunna röra sig friare i samhället.

– I första hand handlar det om att skydda barnen mot allvarlig sjukdom. Men det handlar även om att barnen ska känna sig trygga med att komma tillbaka till skolan och till sina aktiviteter utan rädsla för smitta. Pandemin har lett till stora konsekvenser för deras leverne. I andra hand handlar det också om ett skydd för samhället i stort, säger Hanna M. Nohynek, överläkare på enheten för smittsamma sjukdomar och vacciner på Finlands institut för hälsa och välfärd, till tidningen Läkemedelsvärlden.

Smittan ökar igen

Lärarnas riksförbund vill att Folkhälsomyndigheter gör samma sak i Sverige. Enligt Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, är detta en arbetsmiljöfråga. 

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas riksförbund.
Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas riksförbund. Foto: Anders Wiklund/TT

– Nu vet vi att smittan har ökat, delvis på grund av utlandsresor, och att man har umgåtts mer med andra. Samtidigt så vet vi med deltavarianten att du kan bli sjuk även om du är dubbelvaccinerad. Eftersom eleverna i de allra flesta fall är ovaccinerade kvarstår en risk, säger hon i en intervju i tidningen Skolvärlden.

Få barn sjuka

Men enligt Folkhälsomyndigheten fortsätter man att vaccinera ”uppifrån och ner” och följer vaccineringarna av grundskolebarn i andra länder.

– Just för barnvaccinationer behöver man vara extra noga med att det ha nytta för barnet. Sen ska vi komma ihåg att det är väldigt få barn om blir allvarligt sjuka. Dessutom går ju alla vaccin åt nu och 16- och 17-åringarn har ju precis börjat, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

Nämnda personer

Åsa Fahlén

Förbundsordförande Sveriges lärare
Gymnasielärare (Lunds uni. 1997)

Britta Björkholm

Generaldirektör SBU
Doktor i medicinsk vetenskap (Karolinska institutet, 2001)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00