Färre fall av HPV efter kampanjer

FOLKHÄLSA. HPV-infektioner har minskat med 60 procent sedan vaccinationskampanjer mot viruset påbörjats. Det visar en undersökning från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU).

Foto: Foto: Pixabay
Ella Sundström

Vi har inte fått in några rapporter som gör oss oroliga. Det ser ut ungefär som förväntat, ett hundratals rapport på runt 50 000 doser av vaccinet. Det är inte så himla mycket.

Charlotta Bergquist
Utredare på Läkemedelsverket
Fakta
HPV-virus (humant papillomvirus) sprids genom fysisk kontakt, till exempel via sex, och är mycket smittsamt. Det finns i fler än hundra olika typer. Några få kan orsaka cellförändringar och som i sin tur kan leda till livmoderhalscancer. Därför erbjuds flickor kostnadsfri vaccinering som en del av det allmänna vaccinationsprogrammet. Vaccinationerna sker i årskurs 5 eller 6. Även pojkar kan vaccinera sig och får då ett skydd mot kondylom och peniscancer som orsakas av HPV.

Källa: 1177 Vårdguiden

Vaccinationsprogram mot HPV infördes för snart tio år. I en forskningsöversikt, baserat på 19 studier med över 16 000 vaccinerade kvinnor i 52 länder, konstaterar Statens beredning för medicinsk och social utvärdering

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00