Efterlängtad översyn av hiv-strategin

SMITTSKYDD. Den nationella hiv-strategin ska ses över för att säkerställa att insatserna verkligen når de mest utsatta grupperna.

Johanna Alskog

Behovet av en översyn av den nationella hiv-strategin har funnits länge. I alla fall om man frågar exempelvis RFSL som har tryckt på regeringen för att strategin ska revideras.

– Den vi har är egentligen slut, sade RFSL:s vice ordförande Christian Antoni Möllerop nyligen i en intervju med Altinget.

Nu har regeringen gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att se över strategin och vid behov lämna förslag på ändringar som behöver göras.

I uppdraget till Folkhälsomyndigheten pekar regeringen ut ett fundamentalt område av strategin som behöver en översyn, det gäller att säkerställa att insatserna verkligen når de mest utsatta grupperna. Regeringen räknar upp tre grupper som strategin bör fokusera på: män som har sex med män (MSM), migranter samt personer som injicerar droger.

Folkhälsomyndigheten ska göra en muntlig delredovisning till socialdepartementet den 1 oktober 2016 och slutredovisas skriftligen senast den 1 mars året därpå.

 

 

 

Dokumentation


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00