Dubbelt så många donatorer om utredning får gehör

DONATION. Återinförande av donation efter hjärtdöd och tillstånd att bedriva vård i syfte att främja transplantation, det är några av förslagen från donationsutredningen. 

Foto: Bild: Pixabay

Regeringens särskilda utredare Anders Milton lämnade på onsdagen över donationsutredningens betänkande "Organdonation – En livsviktig verksamhet"  till folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S).

”En försiktig uppskattning borde, enligt utredningens mening, innebära att utredningens förslag kan leda till att omkring 100-150 donatorer tillkommer”, heter det i betänkandet. Det skulle innebära nästan en fördubbling av nuvarande nivå på omkring 150 donatorer per år. Ökningen innebär att ytterligare 600 patienter kan transplanteras varje år, i nuläget genomförs omkring 700 transplantationer per år.

Bland förslagen som är tänkta att leda till denna ökning finns bland annat ett återinförande av ”donation after cardiac death”, DCD (donation efter hjärtdöd). Något som tillämpades i Sverige fram till 1988 när ett hjärnrelaterat dödskriterium infördes. Utredningen föreslår också att det ska vara möjligt att genomföra medicinska insatser som enbart syftar till att främja möjligheten till donation, så länge en samtyckesutredning har visat att det är patientens önskan. 

Enklare ställningstagande

En fråga som har varit uppe flera gånger har varit den om hur människor på ett enkelt sätt kan göra sin vilja känd. Det har bland annat diskuterats om ett ställningstagande i samband med förnyande av körkort eller id-kort. Utredningen anser inte att det finns någon anledning att gå vidare med några sådana alternativ. Istället ska information om dessa frågor finnas vid olika kontakter med vården. Exempelvis mina Vårdkontakter eller Hälsokontot som är under utveckling.

Ett annat område som utredningen skulle titta på är allmänhetens tillgång till information i frågan. Utredningen föreslår att det är Socialstyrelsen som ska tilldelas huvudansvaret för informationen till allmänheten på nationell nivå. Socialstyrelsen ska också ansvara för ”rutinmässig och målgruppsanpassad” informationsspridning om hur enskilda kan göra sin vilja till organdonation känd.

Dokumentation


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00