Dom stärker tvångssteriliserades skadeståndskrav

KÖNSKORRIGERING. En dom i Europadomstolen ökar nu pressen på att staten ska ge ekonomisk kompensation till dem som tvingades sterilisera sig för att få byta kön. Det anser juristen Kerstin Burman som driver skadeståndsprocessen tillsammans med bland annat RFSL.

Ett juridiskt bra utgångsläge har blivit ännu bättre efter den dom som kom från Europadomstolen i veckan, enligt juristen Kerstin Burman. Enligt domen var det fel av turkiska staten att kräva att en person som behövde könskorrigerande vård först skulle sterilisera sig. Turkiet tvingas nu betala skadestånd till personen.

– Om Europadomstolen anser att man inte ska ställa krav på sterilisering för ett stort och oåterkalleligt ingrepp och att ett sådant krav var skadeståndsgrundande, så tänker vi att man absolut inte borde ställa samma krav när någon bara vill ändra sitt personnummer, säger Kerstin Burman.

RFSL väntar ytterligare ett tag med att inleda en rättslig process mot staten, men är beredda att gå hela vägen upp till Europadomstolen.

– Vi avvaktar regeringens agerande i frågan och undrar nu hur de ser på domen. Det här borde vara ytterligare en indikation på att staten ska ge ekonomisk kompensation till den här gruppen.

RFSL uppvaktade tidigare i år socialminister Gabriel Wikström (S). Socialdemokraterna har inte haft någon uttalad hållning i frågan. Det har däremot regeringspartnern Miljöpartiet som anser att de som tvingats sterilisera sig för att beviljas könskorrigering bör få en ursäkt och en ekonomisk ersättning från staten.

Av de övriga riksdagspartierna är det enbart Vänsterpartiet och Kristdemokraterna som har en bestämd uppfattning. Vänsterpartiet anser att staten ska betala en ersättning medan Kristdemokraterna anser att staten inte ska göra det. Men Emma Henriksson (KD) sade i en tidigare artikel i Altinget att internationella domar kan komma att påverka frågans utgång.

– Det är möjligt att någon instans kommer till den slutsatsen att man bör ge ersättning. Då har Sverige att rätta sig efter det, sade hon.

Forrige artikel Socialstyrelsen: Fler områden ska bli riksvård Socialstyrelsen: Fler områden ska bli riksvård Næste artikel Barn i kläm när socialtjänsten överbelastas Barn i kläm när socialtjänsten överbelastas
  • Rapportera

    SONJA

    "SKADESTÅND"

    JAG HOPPAS ATT SKADESTÅNDSKRAVEN GÅR IGENOM, DET SULLE BETYDA VÄLDIGT MYCKET FÖR OSS, SOM HAR GÅTT IGENOM EN LIVSPROCESS !!!

Facken: Detta saknar sjukvårdsbudgeten

Facken: Detta saknar sjukvårdsbudgeten

BUDGETPROPOSITION. Trots budgetsatsning på fast läkarkontakt och personalstöd efter coronapressen saknas viktiga bitar, enligt vårdsektorns fackförbund. Strukturella reformer av regionerna och tydligare grepp om kompetensförsörjningen behövs fortfarande.

– Det är viktigt att regioner och kommuner använder pengarna rätt, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundet.

Det är statsbudgetarna i kris som blir milstolpar

Det är statsbudgetarna i kris som blir milstolpar

ANALYS. Att en statsbudget i dessa tider innehåller stora satsningar som stavas miljarder snarare än miljoner höjer inga ögonbryn. Inte heller att statsskulden måste få växa när vi står mitt uppe i både en pandemi och tillhörande ekonomisk kris. Som alltid: Inget möjliggör fler "omöjliga" förändringar än en rejäl kris.