Dom stärker tvångssteriliserades skadeståndskrav

KÖNSKORRIGERING. En dom i Europadomstolen ökar nu pressen på att staten ska ge ekonomisk kompensation till dem som tvingades sterilisera sig för att få byta kön. Det anser juristen Kerstin Burman som driver skadeståndsprocessen tillsammans med bland annat RFSL.

Johanna Alskog

Ett juridiskt bra utgångsläge har blivit ännu bättre efter den dom som kom från Europadomstolen i veckan, enligt juristen Kerstin Burman. Enligt domen var det fel av turkiska staten att kräva att en person som behövde könskorrigerande vård först skulle sterilisera sig. Turkiet tvingas nu betala skadestånd till personen.

– Om Europadomstolen anser att man inte ska ställa krav på sterilisering för ett stort och oåterkalleligt ingrepp och att ett sådant krav var skadeståndsgrundande, så tänker vi att man absolut inte borde ställa samma krav när någon bara vill ändra sitt personnummer, säger Kerstin Burman.

RFSL väntar ytterligare ett tag med att inleda en rättslig process mot staten, men är beredda att gå hela vägen upp till Europadomstolen.

– Vi avvaktar regeringens agerande i frågan och undrar nu hur de ser på domen. Det här borde vara ytterligare en indikation på att staten ska ge ekonomisk kompensation till den här gruppen.

Fakta
Domstol satte svenskt steriliseringskrav ur spel
Kravet på sterilisering för att få genomgå ett könsbyte ströks ur lagen i juli 2013, men kravet sattes ur spel redan i januari 2013 när Kammarrätten i Stockholm konstaterade att kravet stred mot såväl grundlagen som Europakonventionen.

RFSL uppvaktade tidigare i år socialminister Gabriel Wikström (S). Socialdemokraterna har inte haft någon uttalad hållning i frågan. Det har däremot regeringspartnern Miljöpartiet som anser att de som tvingats sterilisera sig för att beviljas könskorrigering bör få en ursäkt och en ekonomisk ersättning från staten.

Av de övriga riksdagspartierna är det enbart Vänsterpartiet och Kristdemokraterna som har en bestämd uppfattning. Vänsterpartiet anser att staten ska betala en ersättning medan Kristdemokraterna anser att staten inte ska göra det. Men Emma Henriksson (KD) sade i en tidigare artikel i Altinget att internationella domar kan komma att påverka frågans utgång.

– Det är möjligt att någon instans kommer till den slutsatsen att man bör ge ersättning. Då har Sverige att rätta sig efter det, sade hon.

Dokumentation

Domen från Europadomstolen (Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna) tog ställning till att staten ställde sterilisering som motkrav för könskorrigerande vård. Däremot tar inte domen ställning till att kräva sterilisering för ett rent juridiskt könsbyte.

Läs pressmeddelandet från Europadomstolen här.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00