Debatt

Debatt: Inför digitalt stöd för att upptäcka cancer i tid

DEBATT. Ett digitalt system för att upptäcka cancer i tid är enkelt, billigt och räddar tusentals liv. Det som krävs är politiskt ledarskap och vilja hos den medicinska professionen att använda den här typen av digitala stöd, skriver Nätverket mot cancer.

"Vi vet att en tidig diagnos ger större och bättre möjlighet till bot och vi har sett alltför många som dör för att de inte fått cancerdiagnos i tid."
"Vi vet att en tidig diagnos ger större och bättre möjlighet till bot och vi har sett alltför många som dör för att de inte fått cancerdiagnos i tid."Foto: Martina Holmberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Margareta Haag
Ordförande, Nätverket mot cancer


Var tionde minut drabbas någon i Sverige av cancer. Hur det ska gå beror på många saker, men helt avgörande är att sjukdomen över huvud taget upptäcks. Tidigt upptäckt cancer där patienten snabbt kommer i behandling, kan vara skillnaden mellan liv och död.

Digitala verktyg som varnar

Men en ny undersökning visar att det bland regionpolitiker och ansvariga för cancervårdens utveckling, finns lite kunskap och vilja att använda existerande digitala verktyg som larmar när patienter har symptom som kan vara cancer.

Det är till vårdcentralerna de flesta kommer med sina symptom och det digitala verktyget ska kopplas till journalsystemet och användas där. Det är redan infört i Storbritannien där allmänläkaren får en signal i datorn om någon patient har symptom som kan tyda på cancer. Systemet söker igenom patientens data under det senaste året och hittar symptom eller provsvar som var och en för sig kanske inte talar för cancer, men som tillsammans ger en bild av att symptomen kan bero på cancer. En fantastisk hjälp för läkaren.

“Krävs politisk vilja”

Det är till vårdcentralerna de flesta kommer med sina symptom och det digitala verktyget ska kopplas till journalsystemet och användas där.

Margareta Haag
Ordförande, Nätverket mot cancer

På Världscancerdagen i februari 2020 berättade personen bakom systemet, professor Willie Hamilton vid University of Exeter, att det är enkelt, billigt och räddar tusentals liv. Men att det krävs politiska vilja för att få det infört.

Nätverket mot cancer har med hjälp av Sifo tillfrågat landets regionpolitiker samt de sex regionala cancercentra (RCC) som täcker hela Sverige och som jobbar på uppdrag av Sveriges kommuner och regioner (SKR). Ett av RCC:s uppdrag är att förbättra förutsättningarna för att upptäcka cancer tidigt. Ett sätt vore att underlätta för läkare på vårdcentraler genom att införa ett digitalt larmsystem för misstänkt cancer.

Resultat av undersökning

Margareta Haag, Nätverket mot cancer.
Margareta Haag, Nätverket mot cancer. Foto:

Frågan till RCC var därför: Har primärvården i ditt RCC några system eller verktyg för att känna igen cancersymptom och agera vid misstanke om olika cancersjukdomar så att patienten blir utredd och behandlad om det är cancer?

Samtliga svarar att det saknas generella system.

Landets regionpolitiker med ansvar för sjukvården fick samma fråga och bland dem svarar 25 procent att sådana system finns, 65 procent anger ”vet ej”.

På den uppföljande frågan om det i regionen finns behov av att utveckla möjligheten att upptäcka cancer snabbt, till exempel genom digitala lösningar som hjälper allmänläkare att identifiera symptom som kan vara cancer, så svarar 59 procent av regionpolitikerna ja. Resten är tveksamma eller vet inte.

Forskning kring cancerdiagnos

Forskaren Marcela Ewing, specialist i allmänmedicin och onkologi, visade i sin avhandling att 87 procent av personer som fått en cancerdiagnos, hade sökt vård för symptom på vårdcentral ett år tidigare. Ju närmare diagnosen, desto fler blev besöken på vårdcentralen de 50–100 dagarna innan diagnosen till slut ställdes. För exempelvis personer med tarmcancer är överlevnaden efter fem år 99 procent om cancern upptäckts tidigt. Dröjer diagnosen, så att cancern hinner sprida sig, sjunker femårs-överlevanden till 30 procent.

Marcela Ewings forskning visar också att en läkare på en vårdcentral varje dag träffar 1–2 patienter med symptom som skulle kunna bero på cancer, men på ett helt år upptäcker de cancer hos i snitt endast fem patienter.

Inför digitalt stöd

Vi vet att en tidig diagnos ger större och bättre möjlighet till bot och vi har sett alltför många som dör för att de inte fått cancerdiagnos i tid. Ett digitalt verktyg skulle vara till enormt stor hjälp.

För att införa det krävs politiskt ledarskap och vilja hos den medicinska professionen att använda den här typen av digitala stöd.

I Storbritannien kom politikerna till forskarna och bad om hjälp för att tidigare kunna förstå att olika symptom tillsammans kan vara en signal om cancer. Där är systemet infört. Var finns viljan hos svenska politiker att göra detsamma? Allt ligger klart, det är bara att trycka på knappen.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00