Debatt

Debatt: Bristande vilja att satsa resurser på äldre kvinnor

DEBATT. Även kvinnor över 74 år borde erbjudas mammografi, fler äldre kvinnor borde ingå i kliniska behandlingsstudier och äldre kvinnor borde erbjudas likvärdig bröstcancerbehandling. Alla kvinnors liv är värda att rädda, skriver Hillevi Larsson (S). 

"Åtta av tio kvinnor svarade att de skulle gå på mammografi om de blev kallade även efter att de fyllt 74 år."
"Åtta av tio kvinnor svarade att de skulle gå på mammografi om de blev kallade även efter att de fyllt 74 år."Foto: Christine Olsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Hillevi Larsson (S)
Riksdagsledamot


Socialstyrelsen rekommenderar mammografi från 40 år. En Umeåledd studie har kommit fram till samma sak. Studien är den hittills största i världen av sitt slag och slår fast att dödligheten i bröstcancer är 29 procent högre för de kvinnor i åldersgruppen 40–49 år som inte erbjudits mammografi jämfört med kvinnor i samma åldersgrupp som fått mammografi.

Sämre prognos

Att dödligheten i bröstcancer minskar för kvinnor 50–69 som genomgått mammografi är fastslaget sedan tidigare. Den minskar med 30 procent. Nu är det alltså klarlagt att även kvinnor 40–49 år har samma nytta av mammografi. Det är därför utmärkt att mammografins screeningprogram (40–74 år) finns och är avgiftsfritt.

Risken att avlida i bröstcancer har minskat under de senaste åren, men det gäller bara kvinnor upp till 70 år. Därefter är risken oförändrad från 70–79 år. Risken ökar påtagligt för kvinnor över 80 år. Överlevnadsprognosen vid bröstcancer är hög, från 50–69 år ligger den på 86 procent.

För kvinnor över 75 ser det betydligt sämre ut: bara 64 procent överlever. Skillnaden kan framför allt kopplas till att äldre kvinnor inte kallas till mammografi. Men kvinnor över 65 år erbjuds dessutom mindre omfattande behandling när bröstcancer väl konstaterats jämfört med yngre kvinnor.

För lite forskning

Var femte kvinna som drabbas av bröstcancer är över 74 år. Men efter 74 upphör ändå kallelserna till mammografi.

Hillevi Larsson (S)
Riksdagsledamot

Detta hänger inte bara samman med bristande vilja att satsa resurser på äldre kvinnor utan är också kopplat till att kliniska studier på bröstcancerpatienter vad gäller behandling bara till 9 procent består av kvinnor över 65 år, samtidigt som hälften av alla som får bröstcancer är över 65 år.

Det finns alltså en osäkerhet kring mediciner och andra behandlingsmetoder som inte i tillräckligt hög grad är utprovade för äldre kvinnor. Detta är ett argument för att i fortsättningen se till att fler äldre kvinnor ingår i sådana kliniska studier.

Erbjuda bättre behandling

Hillevi Larsson (S), riksdagsledamot.
Hillevi Larsson (S), riksdagsledamot. Foto: Riksdagen

Om alla äldre kvinnor hade erbjudits mammografi och fått bättre cancerbehandling skulle deras överlevnad i bröstcancer kunna öka upp till 30 procent. Det är en hög siffra med tanke på hur vanlig bröstcancer är som dödsorsak bland äldre kvinnor. Med tanke på att livslängden dessutom ökar (och bröstcancer ökar med åldern) så kan vi rädda ännu fler liv i framtiden genom att bygga ut mammografin och erbjuda äldre kvinnor bättre behandling.

Kvinnor över 74 år

Cancerfonden har gjort en attitydundersökning bland kvinnor som är 70–79 år, kring deras upplevelse av att inte längre kallas till mammografi. Över 1 000 kvinnor från hela landet deltog. Åtta av tio kvinnor svarade att de skulle gå på mammografi om de blev kallade även efter att de fyllt 74 år.

Var femte kvinna som drabbas av bröstcancer är över 74 år. Men efter 74 upphör ändå kallelserna till mammografi. Det är inte ens självklart att kvinnor som vill fortsätta med regelbunden bröstcancerscreening på egen bekostnad kan göra det. Kvinnor som är över 74 år vittnar om att det krävs en konkret misstanke (i form av knuta i bröstet eller liknande) för att de ska få genomgå bröstcancerscreening.

Borde vara högprioriterat 

Alla kvinnors liv är värda att rädda, både yngre och äldre. Med tanke på att bröstcancer är den vanligaste dödsorsaken för medelålders kvinnor och, tillsammans med lungcancer, den näst vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken för äldre kvinnor borde det vara högprioriterat att göra allt vi kan för att tidigt upptäcka och framgångsrikt behandla bröstcancer för kvinnor i alla åldersgrupper.

Även kvinnor över 74 år borde erbjudas mammografi, fler äldre kvinnor borde ingå i kliniska behandlingsstudier och äldre kvinnor borde erbjudas likvärdig bröstcancerbehandling.

Nämnda personer

Hillevi Larsson

Tidigare riksdagsledamot (S)
Journalistik (Skurups Folkhögskola)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00