Debatt

"Dags för kommunerna att satsa på sociala barn- och ungdomsvården"

DEBATT. Alldeles för många barn får inte den hjälp de behöver och har rätt till. Fler kommuner måste nu göra budgetsatsningar på den sociala barn- och ungdomsvården, skriver Sandra Seropian och Linn Englund från organisationen Maskrosbarn.

Sandra Seropian och Linn Englund.
Sandra Seropian och Linn Englund.Foto: Maskrosbarn
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sandra Seropian, chef för påverkansarbete, Maskrosbarn
Linn Englund, projektledare Soc Hör Du Mig

Nya siffror från Socialstyrelsen visar att 30 500 barn och unga fick vård enligt socialtjänstlagen eller lagen om vård av unga, LVU, i fjol. I Sverige lever cirka 500 000 barn och unga i familjer med missbruk, våld och psykisk ohälsa. Siffrorna talar ett tydligt språk – barn får inte den hjälp de behöver och har rätt till.

Samtidigt har vi en socialtjänst som har svårt att nå ut till unga. En socialtjänst där socialsekreterare lägger i genomsnitt 10 minuter om dagen på möten med barn- och unga. De insatser som socialtjänsten har möjlighet att erbjuda barn som lever i utsatta livssituationer är dessutom inte tillräckliga och utgår ofta från ett familjeperspektiv, snarare än att de är anpassade efter barnets egna behov.

Förslag på nya lösningar

Under en treårsperiod har Maskrosbarn skapat ett flertal kommunsamarbeten och träffat 100-tals barn, unga och socialsekreterare runt om i landet för att tillsammans förbättra socialtjänsten. Alla förslag på lösningar, nya insatser och processer kommer att presentas på årets viktigaste konferens ”Tillsammans för framtidens socialtjänst” den 11 december i Stockholm.

Siffrorna talar ett tydligt språk – barn får inte den hjälp de behöver och har rätt till.

Men som en del i frustrationen över hur det ser ut inom socialtjänsten föddes även initiativet #SocHörDuMig. Med det namnet vill vi uppmärksamma det akuta läget och signalera att varken socialsekreterares eller ungas röster hörs i kommunhusen där beslut fattas.

Skicka kravbrev till kommunen

Som en del i #SocHörDuMig lanserade vi nyligen kommunpåtryckningen soc.hördumig.se en tjänst där du som socialsekreterare eller medmänniska, som fått nog, kan skicka ett kravbrev till din kommun. Hittills har mer än hälften av Sveriges kommuner fått krav ställda på sig. Kolla om din kommun finns med och ställ dig bakom de krav som unga och socialsekreterare tycker är allra viktigast nämligen öronmärka mer pengar till den sociala barn och ungdomsvården så att:

  • Socialtjänsten kan bli mer lättillgänglig för unga och ett värdegrundsarbete kan påbörjas för att på riktigt få in barnens perspektiv i utvecklingsarbetet inom socialtjänsten.

  • Socialsekreterare kan få mer tid att träffa barn än dagslägets genomsnitt på 10 minuter om dagen, barn måste till exempel ha möjlighet att träffa sin socialsekreterare utan sina föräldrar.

  • Vi kan underlätta för socialsekreterare så de får mindre administrations- och dokumentationstid och färre ärenden per person, till exempel genom att anställa administratörer och fler socialsekreterare.

  • Vi tror att vi tillsammans kan göra skillnad, några kommuner har redan gått ut med nya budgetsatsningar på barn och ungdomsvården – men fler behöver ansluta sig till den lilla skaran.
Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribenternas åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00