Coronakrisen: Danskar är mer oroliga för demokratin än svenskar

DEMOKRATI. Statens ingripande i medborgerliga friheter i spåren av coronakrisen oroar danskar mer än svenskar visar ett forskningsprojekt från Lunds universitet.

– Det är viktigt att upprätthålla självförtroende och transparens, säger forskare Julie Hassing Nielsen.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Danmark och Sverige gick olika vägar när coronapandemin kom till Skandinavien i mars. Vid en presskonferens stängde Danmarks statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) allt från frisörer till kyrkor, men i Sverige

Dokumentation

Så här frågade forskarna: Den nya mätningen som nämns i artikeln är en del av projektet ”We are in this together? Comparing popular attitudes to government pandemic responses in Denmark and Sweden during the COVID-19 pandemic 2020.”

Projektet finansieras av Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet.

Forskarna frågade om demokrati och Covid-19 i Danmark och Sverige enligt följande:

"Covid-19-pandemin har inneburit att de grundläggande friheterna - inklusive mötesfrihet och rörelsefrihet - har minskat. Dessutom har regeringen fått större befogenheter, till exempel genom nödlagstiftning om epidemilagen under pandemin.

Var placerar du dig själv på en skala från 0 till 10, där 0 betyder att du är mycket orolig för regeringens nya befogenheter och de begränsade mötes- och rörelsefriheterna och 10 innebär att du inte är orolig alls?"


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00