Brottsutredare ska inte komma åt PKU-registret

BIOBANKER. PKU-registret och andra biobanker bör inte bli öppnad för vare sig brottsutredningar eller utredningar om föräldraskap, enligt utredaren Johanna Adami.

Prover ur biobanker ska inte få användas i brottsutredningar. Det anser utredaren Johanna Adami som har gjort en översyn av biobankslagstiftningen. Det bör dessutom tydliggöras i rättegångsbalken att prover som omfattas av biobankslagen inte får tas i beslag vid utredning av brott, enligt Adami.

Frågan om att öppna det så kallade PKU-registret eller andra biobanker för brottsutredningar är kontroversiell. Förra regeringen lät stoppa sin utredare halvvägs, då enbart debatten riskerade en ökning av människor som begärde att få lämna PKU-biobanken.

LÄS OCKSÅ: Fler lämnar PKU-registret

Debatten fick också ny fart när nuvarande regeringen lät baka in frågan – med öppen frågeställning – i biobanksutredningen.

– De som borde oroa sig allra mest är inte kriminella, utan våra forskare och de som lider av sjukdomar som skulle kunna lindras eller botas med hjälp av registerforskning, sade exempelvis EU-parlamentariker Christofer Fjellner apropå att regeringen överhuvudtaget lät utreda frågan.

LÄS OCKSÅ: "Rasera inte våra hälsoregister"

Förblir stängd för föräldraskapsutredningar

Johanna Adami anser inte heller att prover ur biobanker får användas i utredningar om fader- eller moderskap enligt gällande rätt. Hon tycker inte heller att det ska införas någon sådan möjlighet.

Beslutskedja: En ändamålsenlig reglering för biobanker

26/5
2016
31/5
2016
7/6
2016
7/6
2016
1/9
2016
16/5
2017
1/6
2017
29/1
2018
1/2
2018
30/6
2018
22/2
2019
2/4
2019
9/5
2019
28/5
2019
5/6
2019

Forrige artikel Vården missar skydda barn från farliga föräldrar Næste artikel Lööf: Sjuksköterskor ska kunna utbilda sig med full lön Lööf: Sjuksköterskor ska kunna utbilda sig med full lön
Stor oro för växande vårdskuld och nytt coronautbrott

Stor oro för växande vårdskuld och nytt coronautbrott

LAVINFARA. Inställda vårdbesök och operationer leder till en kraftig ökning av odiagnostiserade och allvarligt sjuka personer, enligt Vårdförbundet. Detta i kombination med en andra våg av covid-19 skulle vara förödande, tror Camilla Waltersson Grönvall (M), som vill se att den privata vården utnyttjas bättre.

Glad sommar – vi ses i augusti

Glad sommar – vi ses i augusti

HÄLSNING. I och med dagens nyhetsbrev tar Altinget Vård och hälsa uppehåll i utgivningen. I mitten av augusti kommer höstens första nyhetsbrev.