Altinget öppnar i Norge den 3 oktober

Nu öppnar Altinget i Norge med fem angelägna bevakningsområden. ”Vi är redo att leverera faktabaserad politikjournalistik”, säger Altingets norska chefredaktör Veslemøy Østrem.

Foto: Anne Elisabeth Næss, Altinget.no
Redaktionen

När det norska stortinget inleder sin 167:e session den 3 oktober startar också Altinget, Norges första renodlade politiska nättidning.

Altinget är därmed på god väg att nå sin vision om att bli Nordens största politiska mediehus.

– Vi är redo att leverera faktabaserad politikjournalistik både till den allmänintresserade läsaren och till sakpolitiskt orienterade grupper som arbetar inom de sektorer där vi etablerar våra nischer. Själva kärnan i Altingets journalistik är att gå på djupet, så att läsarna bättre kan förstå det som händer, säger Altingets norska chefredaktör Veslemøy Østrem.

Finns sedan länge i Danmark och Sverige

Altinget har redan varit etablerat i Danmark i över tjugo år och i Sverige i åtta.

– För Alrow Media, Altingets danska ägare, är lanseringen av den norska utgåvan av Altinget en milstolpe i drömmen om att skapa Nordens största politikbevakande mediehus, säger Christoph Nørgaard, vd för Alrow Media.

Altinget har etablerat sig på Akersgata, bara ett stenkast från Stortinget, som också blir tidningens främsta fokusområde. Men tidningen kommer också att bevaka internationell politik, region- och länspolitik och följa politiska beslut som berör norska kommuner.

– Det är ett nöje att kunna lansera en kvalitetsprodukt och basera verksamheten på en prenumerations- och annonsmodell. Det ger utrymme att fokusera på användarna och en bra användarupplevelse, och att slippa clickbait-titlar och sidvisningsjakt, säger Marius Zachariasen, kommersiell direktör i Altinget.

Fem bevakningsområden från start

Från den 3 oktober öppnar Altinget i Norge sina fem första nischer: Altinget Løvebakken, Altinget Hälsa, Altinget Klimat och Energi, Altinget Arbetsliv och Altinget EU/EES. Senare i höst lanseras även nischen Altinget Försvar och Beredskap.

Norska kultur- och medieministern Anette Trettebergstuen kommer att medverka vid den högtidliga invigningen.

– Vi har valt att börja med nischer där politikutvecklingen går snabbt, där mycket står på spel och där temperaturen är hög. Vi tror att vår journalistiska profil kan bidra till att dämpa polariseringen i det politiska samtalet, och ser fram emot en upplyst politisk debatt i våra spalter, säger Østrem.

Fakta om Altinget
  • Altinget är en renodlad nättidning om politik som ges ut i Danmark och Sverige. Den 3 oktober 2022 etablerar sig Altinget i Norge.
  • Altinget ägs av Alrow Media. Medieföretaget består av Altinget Danmark, Sverige och Norge, den oberoende tankesmedjan och veckotidningen Mandag Morgen samt konferens- och nätverksverksamheten Altinget Arena.
  • Altinget är partipolitiskt neutralt.
  • Altinget i Norge har nyligen flyttat in i lokaler i hörnet Akersgata/Grensen (Med besöksingång Grensen 15).

Nämnda personer

Veslemøy Østrem

Chefredaktör Altinget Norge
Journalistik (Norges journalisthøgskole, 1994), litteratur- och kulturvetenskap (Universitetet i Oslo)

Christoph Nørgaard

Vd Alrow Media (Altinget och Mandag Morgen)
Master i international business (Aarhus Universitet)

Marius Zachariasen

Kommersiell direktör Altinget Norge

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00