Spretiga krav på redovisning i välfärden

STYRNING. Fridolins utredning om ekonomisk redovisning i skolorna går i otakt med civilminister Ardalan Shekarabi stora välfärdsutredning. Kraven på ekonomisk redovisning riskerar att bli olika mellan skolan och övrig välfärd.

Mattias Croneborg

Vilka krav som ska ställas på välfärden när det gäller ekonomisk redovisning beror på verksamheten. Två parallella utredningar, Välfärdsutredningen och Skolkostnadsutredningen, tittar på samma sak men det gäller för olika

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – KOMMITTÉDIREKTIV

Vad händer nu?

Utredaren, Nicholas Prigorowsky, ska vara klar med sitt arbete och redovisa sina slutsatser för regeringen senaste den 1 oktober 2016.

Länk till uppdraget, kommittédirektiv 2015:117

Tidigare artiklar om Skolkostnadsutredningen

Regeringen har stort stöd för vinststopp i kommunerna

FRISKOLOR. Nio av tio röda kommunpolitiker är för att kommuner ska kunna stoppa etablering av friskolor, enligt en undersökning från Friskolornas riksförbund. 

Regeringen går vidare med kommunalt veto mot friskolor

VÄLFÄRD. Regeringen går vidare med det hårt kritiserade förslaget om att låta kommuner få ett avgörande inflytande vid etablering av friskolor för att hindra skolor som vill gå med vinst. Spiken i kistan för friskoleöverenskommelsen, menar Folkpartiet.

Ny skolpeng kan bli administrativ mardröm

UTBILDNING. Regeringen vill se över systemet för bidrag till friskolor, skolpengen. Översynen kan leda till att friskolor får mer pengar, speciellt för friskolor med elever som har behov av extra stöd. Men vd för friskolornas riksförbund, Claes Nyberg, varnar för att det kan bli ett administrativt monster.

Fler artiklar om Välfärdsutredningen 

"Håll riktning i Välfärdsutredningen!"
DEBATT. Om regeringen inte har kraften att reglera vinsterna i välfärden borde det minsta den kan göra vara att förbättra villkoren för de idéburna aktörerna, det skriver Idéburna skolors riksförbund som varnar för att nyetablering av idéburna friskolor kan upphöra.

Ilmar Reepalu får ändrat uppdrag
VÄLFÄRD. Den fria etableringsrätten ska inte utredas. Regeringen kommer att besluta om ändrade direktiv till utredaren Ilmar Reepalu vid torsdagens sammanträde.

Krav på personaltäthet för privata välfärdsföretag

EKONOMI. Regeringen och Vänsterpartiet vill ha regler för personaltätheten för friskolor och privata vårdföretag.


Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00