V vill se gratis idrottsskola för barn

FOLKHÄLSA. Vänsterpartiet vill inrätta 300 idrottsskolor i Sverige. Syftet är att fler barn ska kunna idrotta gratis.

Vänsterpartiet har under mandatperioden utnyttjat sin ställning som budgetsamarbetspartner till regeringen genom att satsa på barn och unga. Gratis glasögon, sänkta avgifter i kulturskolan och avgiftsfri simundervisning är några av förslagen partiet fått igenom. Nu lanserar V ett förslag om att införa idrottsskolor för barn mellan 6 och 12 år.

Läs också: Valutspel – riksdagsvalet 2018

Förslaget går ut på att, i samarbete med idrottsrörelsen, inrätta 300 idrottsskolor över riket. Vid dessa ska barn kostnadsfritt få prova på olika idrotter under minst en termin.

– Det blir vägen in för ungdomar som inte har tillgång till idrott på fritiden, säger Jonas Sjöstedt (V), partiledare.

Kostar 40 miljoner

Vid varje idrottsskola ska barn ha möjlighet att prova på tre olika idrotter. Kostnaden för förslaget är 40 miljoner, enligt Vänsterpartiets beräkningar.

Läs också: V: Höj skatten rejält för rika

Anledningen till den, i sammanhanget, låga kostnaden är enligt Sjöstedt att pengarna kommer att gå till stöd och utbildningar av ledare, men att verksamheten fortsatt till stor del ska bedrivas av ideella krafter.

– Det är väldigt mycket idrottande för väldigt lite pengar, säger Sjöstedt.

Sänkta avgifter generellt

En del i förslaget är att idrottsrörelsen i utbyte för pengarna ska se över sina avgifter som helhet. Så att det även efter 12 års ålder ska bli lättare för barn och ungdomar från knappa förhållanden att fortsätta idrotta.

Läs också: Fullt med kvinnor och veteraner på V:s riksdagslistor

– Vår tanke är att de som nu sitter och hoppas bli nästa Durmaz, Toivonen eller Granqvist, de skulle med lätthet kunna anmäla sig till idrottsskolan och springa ut på planen veckan efter, säger Sjöstedt.  

Hälsovinster

Vänsterpartiet ser förslaget som både ett jämlikhetsförslag och ett folkhälsoförslag.

– Det här påverkar livet. Vi kan se hur hälsoskillnaderna i Sverige ökar. Vi kan se ett samband mellan hälsa och idrottande. Den som har idrottat när den var barn eller ung fortsätter att motionera genom livet, säger Jonas Sjöstedt.

Forrige artikel "Det här är viktigast under Almedalsveckan" Næste artikel S: Sjukvården viktigaste HBTQ-frågan i valet S: Sjukvården viktigaste HBTQ-frågan i valet
Kömiljarden åter in i värmen

Kömiljarden åter in i värmen

VÅRDKÖER. Den hyllade och kritiserade kömiljarden är tillbaka. Nu finns den med i både januariöverenskommelsen och i KD+M-budgeten. Altinget Vård&Hälsa har frågat sex av regionernas styrelseordförande om hur de ser på kömiljardens återkomst.