Svenska universitet sjunker i internationell rankning

CWUR rankar årligen världens 2 000 bästa universitet. 20 svenska lärosäten finns med på listan, men sammanlagt tappar Sverige 65 placeringar.

Mälardalens universitet är det lärosäte som har klättrat flest listplaceringar sedan förra året. 
Mälardalens universitet är det lärosäte som har klättrat flest listplaceringar sedan förra året. Foto: Jonas Bilberg/MDU

The Center for World University Rankings (CWUR) genomför varje år en internationell rankning av universitet. Rankningen baseras, till skillnad från många andra, inte på enkäter eller universitetens egen statistik. 25 procent av resultatet baseras studenters akademiska framgångar och 25 procent på alumners professionella framgångar. Tio procent av resultatet baseras på hur många forskare som har vunnit utmärkelser. 40 procent av resultatet baseras på forskarnas produktion – totalantalet författade artiklar, antal artiklar publicerade i topptidskrifter, antal artiklar som förekommer i inflytelserika tidskrifter och antalet citerade artiklar.

I år rankades 20 531 universitet och högskolor och 20 svenska lärosäten tog sig in på topplistan som omfattar de 2 000 bästa i rankningen. Sammanlagt tappar de svenska universiteten och högskolorna 65 placeringar jämfört med föregående år.

– Vi möter en hård konkurrens och Sverige behöver vässa sig för att stå upp i den konkurrensen. I dag ser vi stora problem med att vi smetar ut resurserna för mycket. Vi behöver fokusera och satsa på excellent forskning, säger utbildningsminister Mats Persson (L) i en intervju med Vetenskapsradion.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00