Anton Säll
Debatt- och opinionsredaktör”Vi har mycket att göra. Vi ska ta fram en ny politik. Vässa vår organisation.”
”Det är ett tufft läge i världen och i Sverige. Det är också ett tufft läge i Centerpartiet. Det är inget att hymla om.”
”Valresultatet var inte det vi önskade, våra tillbakagångar på landsbygden är fortfarande smärtsamma att tänka på. Vi tappade i många starka fästen och det känns ärligt talat som en tagg i bröstet. Vi har för lågt förtroende i de frågor som väljarna prioriterar högt".
De senaste åren har vi vant oss vid att läsa den typen av kommentarer från anonyma källor i partierna nära partitopparna. Personer som vill byta ut folk i toppen, som vill rikta ansvaret mot någon annan eller som vill dra partiet i en annan riktning.
Men den här gången behövdes inga anonyma källor eller samtal med missnöjda gräsrötter ute i landet.
Orden är partiledaren Muharrem Demiroks egna från talet som invigde Centerpartiets kommundagar, dagen efter att han blivit vald.
Frågan är om han kommer lyckas få en missnöjd centerpartistisk herre i Robertsfors att bli en grönare liberal eller om han ska göra de gröna liberala i storstäderna lite mer robertsforsiga.
Vad är viktigast att ta tag i?
Den nya partiledaren har en otacksam uppgift framför sig. På både pressträff med partiledaren och i samtal med andra i partiet har orsaker till det dåliga valresultatet dryftats.
En del tror att det handlar om politiken, att partiet har för dåligt förtroende bland väljarna i deras viktigaste frågor. En del gräsrötter ute i landet tror att problemen beror på att man inte prioriterat gräsrötterna ute i landet. Andra i partiet – de mer stadsnära medlemmarna – tycker i stället att man behöver fokusera mer på klimatfrågan och den gröna liberalismen.
Allt det här ska Muharrem Demirok och hans parti hantera. Allt nämndes också i hans tal och i hans fyra punkter som han anser är viktiga för partiet framåt, områden där partiet ska få ordning på politiken.
C ska vara ett parti för hela landet, både för förort och glesbygd. Partiet ska skapa trygghet, både genom hårdare straff och genom förebyggande åtgärder. De ska vinna ägarskap i klimatfrågan och skolpolitiken ska förändras.
Hur leder man åt fyra håll på samma gång?
Den första punkten är riktad till de sura gräsrötterna ute i landet. Den andra till väljarna som valde parti utifrån valets dominerande fråga. Den tredje är ungdomsförbundets linje och den fjärde är enligt Muharrem Demirok grundad i att många kommunala företrädare velat ha en ny kommunpolitik
Frågan är om han kommer lyckas få en missnöjd centerpartistisk herre i Robertsfors att bli en grönare liberal eller om han ska göra de gröna liberala i storstäderna lite mer robertsforsiga.
Även om talet var långt (nästan en timme) och även om han pratade om alla delar i politikutvecklingen som lika viktiga så har han inte velat ge några konkreta politiska förslag förutom det om en ny skolpeng. Han har ett mandat från partiet att leda partiet, men mandatet är villkorat från valberedningen med att det är partiledningen tillsammans som ska leda partiet framåt, inte Muharrem Demirok ensam. Valberedningens ordförande Jan Andersson var tydlig inför partiledarvalet på torsdagen. Men den nya partiledaren har nu den delikata uppgiften att leda ett parti som försöker springa åt 3-4 olika håll samtidigt.
”Vi behövs och tillsammans är vi redo att göra Sverige till ett bättre land. Nu, mina vänner, nu åker vi!” avslutade Muharrem Demirok sitt tal.
Frågan är vart?