Universitet och högskolor toppar förtroendemätning

Efter att polisen och sjukvårdens förtroende dalat toppar universiteten och högskolorna årets förtroendemätning. 

Foto: Veronica Johansson/SvD/TT
Miranda OlssonRebecka Prahl

I Medieakademiens årliga mätning av allmänhetens förtroende för ett urval av institutioner, medier och företag framgår att både polisen och Riksbanken tappar stort. Också allmänhetens förtroende för sjukvården minskar efter pandemins rekordår 2021. Då uppgav över 80 procent att de hade mycket eller ganska stort förtroende för vården. 

Samhällsinstitutionerna med högst förtroende
  1. Universitet och högskolor, 71 procent
  2. Sjukvården, 67 procent
  3. Polisen, 67 procent
  4. Domstolarna, 64 procent
  5. Radio och TV, 54 procent

I stället tar utbildningsväsendet nu över förstaplatsen när det gäller förtroendet för landets institutioner. Sju av tio har mycket eller ganska stort förtroende för landets lärosäten.

Lägre förtroende för myndigheter

Bland myndigheterna når Försvarsmakten sin högsta notering sedan mätningens start. 2016 uppgav 36 procent av de svarande att de hade mycket eller ganska stort förtroende för myndigheten. En siffra som nu stigit till nära 70 procent. Även förtroendet för den militära säkerheten har ökat med 15 procentenheter.

Samtidigt står Polisen, som tidigare toppat förtroendelistan, för en av mätningens större svackor. De 76 procent som förra året uppgav att de hade mycket eller ganska stort förtroende för myndigheten har sjunkit till 67 procent.

– Man tycker inte att polisledningen har agerat på ett sätt som inger förtroende, säger Henrik Ekengren Oscarsson om den senaste tidens händelser.

Om mätningen

Medieakademins förtroendebarometer mäter allmänhetens förtroende för institutioner, medier och företag i Sverige sedan 1997.

2023 års mätning utfördes av Kantar Public i februari genom webbintervjuer med 1 201 personer.

Nämnda personer

Henrik Ekengren Oscarsson

Professor i statsvetenskap och ledare Svenska valforskningsprogrammet
Doktor i statsvetenskap (Göteborgs uni. 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00