Debatt

Ulla Hamilton: Mer pengar är inte lösningen på allt

SLUTREPLIK. I Lärarförbundets skolranking kommer Umeå högt upp för att kommunen är en bra avtalspart. Men vi tror, precis som Skolverkets gd, att pengar inte är lösningen på allt, skriver Ulla Hamilton i en slutreplik.

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Så lärartätheten är precis som flera av era övriga mått inte nödvändigtvis samma sak som att mäta om skolkommuner blir bättre.

Av: Ulla Hamilton
vd Friskolornas riksförbund
 
Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand svarar på min kritik av Lärarförbundets årliga rankning av bästa skolkommun med att mitt påstående är konstigt och missar socioekonomisk bakgrund. Jag tror Johanna Jaara Åstrand har missat både min poäng och vad vi faktiskt räknade på.

Rankas högt som avtalspart

Vi tog era delrankingar för underkända elever och meritvärde som var just viktade mot socioekonomisk bakgrund. Det var ju detta exempel där Umeå visade sig vara i bottenskiktet, men ändå i er rankning anses vara bland de bästa skolkommunerna. En hög slutposition som inte minst berodde på att Umeå rankas högt som avtalspart.

Borde döpas om

Och vår kritik är inte i första hand mot er, ni gör nog nytta för era medlemmars avgift. Det är de politiker och journalister som tar listan som just en rankning av skolkommuner och till och med som målsättning för sin politik som oroar oss. Möjligen skulle rankningen döpas om till Sveriges bästa lärarfack-kommun för att undvika detta.

Skolverkets gd håller med

Vi tror fortsatt inte att pengar är lösningen på allt i skolans värld. Den åsikten vet vi även delas av Skolverkets generaldirektör, Peter Fredriksson. Det går att ösa pengar över dåligt fungerande skolor och ändå fortsätter skolresultaten att sjunka. Sådana exempel har vi sett i bland annat Stockholms förortsskolor.

Lärartäthet som mått

Fokus i skoldebatten borde handla mer om hur man jobbar, om varför vissa skolor misslyckats medan andra lyckas, trots liknande förutsättningar. Självklart är lärarna en helt avgörande faktor i detta. Men det är som forskaren vid Stanford Eric Hanushek konstaterar, det är mycket viktigare att ha bra lärare än många lärare. Så lärartätheten är precis som flera av era övriga mått inte nödvändigtvis samma sak som att mäta om skolkommuner blir bättre.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten:

Hamilton: Lärarförbundets skolranking glömmer bort eleverna

Friskolornas riksförbund anser att Lärarförbundets använder irrelevanta mått i sin ranking av skolor. Rankningen verkar komma från ett fackligt perspektiv och glömmer bort eleverna och deras resultat, skriver Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton.

Lärarförbundet svarar på kritiken: "Här är Ulla Hamilton fel ute"

Det är orimligt att påstå att vi glömmer eleverna, som Hamilton skriver i sin debatt. Det må vara ett fackligt partsintresse, men vi anser att det är viktigt att lyfta kommuner som satsar på skolan, skriver Lärarförbundets förbundsordförande i en replik till Ulla Hamilton.


Nämnda personer

Johanna Jaara Åstrand

Förbundsordförande Sveriges lärare
Lärare (Umeå uni. 1996)

Ulla Hamilton

Vd Friskolornas riksförbund
Jur. kand (Uppsala uni., 1984)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00