Sverige är näst bäst i världen på engelska

KORTNYTT. Enligt den årliga rapporten från utbildningsföretaget EF placerar sig Sverige på en andraplats jämfört med förra årets tredjeplats när det gäller kunskaper i engelska. 

Utbildningsföretaget EF har släppt rapporten EF English Proficiency Index, som, enligt EF, är det mest omfattande språkindexet i världen för att ranka kunskaper i engelska som andraspråk hos vuxna. 

Enligt årets rapport har Sverige tagit sig från tredje bästa landet i världen till det andra bästa när det gäller kunskaper i engelska. Därmed har Sverige gått om Danmark och det är bara i Nederländerna som man talar bättre engelska. 

Rapporten visar även regionala skillnader inom landet. I Sverige har Västsverige uppvisat bästa resultat, tätt följt av Sydsverige.

Nytt för i år är en mätning av storstäderna oberoende av vilken region de tillhör. Av det framgick att Göteborg är den storstad där man talar bäst engelska, följt av Stockholm och sedan Malmö. 

Av rapporten framgår även att Europa är bäst i världen på engelska, med åtta länder i topp tio. Den visar även att skillnaden mellan mäns och kvinnors engelskakunskaper är störst i Afrika då kvinnorna talar betydligt bättre än männen. Likaså talar människor bättre engelska i samhällen som är mer jämställda och har mer jämställda könsroller. 

Drygt en miljon människor i åttio länder har deltagit i rapporten. 

Dokumentation

EF EPI ranking 2017

1. Nederländerna (71,45)
2. Sverige (70,40)
3. Danmark (69,93)
4. Norge (67,77)
5. Singapore (66,03)
6. Finland (65,83)
7. Luxemburg (64,57)
8. Sydafrika (63,37)
9. Tyskland (62,35)
10. Österrike (62,18)Politik på allvar
Få gratis nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget.
Genom att registrera dig till Altingets nyhetsbrev accepterar du våra användarvillkor