Svårmätt mått återvänder

BARNGRUPPER. Skolverket ska åter ta fram riktlinjer för storleken på barngrupperna i förskolan. Men förra gången lade regeringen ned verksamheten för att förskolorna inte efterlevde riktlinjerna. Även statistiken över gruppstorlekar har brister.

Mattias Croneborg

Skolverket har fått regeringens uppdrag att återinföra riktmärket för barngrupperna storlek.

Riktlinjerna togs bort för drygt ett år sedan. En av orsakerna till detta var att rekommendationen inte efterlevdes. Skolverket hade

Dokumentation

Regeringens uppdrag till Skolverket

Statens skolverk ska i fråga om förskolan ta fram ett stödmaterial som förtydligar kvalitetsindikatorer med fokus på barngruppernas storlek och sammansättning samt personaltäthet. Stödmaterialet ska riktas till huvudmän och förskolechefer och bör även ta upp hur dessa kontinuerligt kan följa upp och utvärdera förskolans kvalitet i förhållande till bl.a. barngruppernas sammansättning och storlek samt personaltäthet. Stödmaterialet ska utarbetas i samverkan med forskare på området.

Skolverket ska även återinföra riktmärke för barngruppernas storlek i förskolan. Riktmärke ska införas i kommentar till allmänna råd om förskolan och baseras på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet med utgångspunkt i främst pedagogisk, utvecklings- och socialpsykologisk forskning. En redovisning av uppdraget ska redovisas till regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) senast den 16 februari 2016.

Källa: Skolverkets regleringsbrev


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00