Debatt

Studieförbunden: Nedskärningarna skulle vara ett dråpslag

SLUTREPLIK. Att på ett bräde föreslå nedskärningar på hundratals miljoner, samtidigt som det förutsätts att vi ska fortsätta leva upp till statens uppsatta mål, är en ekvation som helt enkelt inte går ihop. Det skriver företrädare för Studieförbunden.

"Här vill vi vara tydliga: kraftigt minskade resurser i enlighet med det som föreslås i flera av oppositionspartiernas budgetmotioner kommer att få stora konsekvenser."
"Här vill vi vara tydliga: kraftigt minskade resurser i enlighet med det som föreslås i flera av oppositionspartiernas budgetmotioner kommer att få stora konsekvenser."Foto: Pixabay
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ann-Katrin Persson
Ordförande, Studieförbunden
Ewa Lantz
Vice ordförande, Studieförbunden
David Samuelsson
Generalsekreterare, Studieförbunden


Folkbildningens aktörer – och vårt viktiga samhällsuppdrag – har åtnjutit bred politisk uppbackning genom åren. Vi är därför glada att Moderaterna genom sin replik bekräftar att de även fortsatt står bakom statens syften med bidraget till folkbildningen. Det som inte går ihop är dock resonemanget om att minskade resurser inte skulle försämra studieförbundens förmåga att leva upp till dessa mål.

Läs också

Här vill vi vara tydliga: kraftigt minskade resurser i enlighet med det som föreslås i flera av oppositionspartiernas budgetmotioner kommer att få stora konsekvenser.

Stärker demokratin

Berörda organisationer ingriper i skrivande stund med full kraft för att stoppa fusk och felaktigt utnyttjande av statsbidraget.


Studieförbunden

Studieförbunden bedriver folkbildning för tio procent av landets alla vuxna, i landets alla kommuner och vi gör det tillsammans med civilsamhällets organisationer. Det civilsamhälle som vi är en del av består i sin tur av en mångfald av organisationer, rörelser och föreningar. Människor behöver folkbildning och vi gör skillnad i deras liv. På så sätt stärker vi demokratin och tilliten människor emellan.

Studieförbunden fungerar som nav för myriader av stora och små organisationer av alla slag, från kyrkor och samfund med tusenåriga traditioner till nätverk som nyss startat på Facebook. Genom studieförbunden kan civilsamhället organisera studier vilket stärker medlemsorganisationerna och – inte minst – alla som deltar i studiecirklarna.

Styrkan i folkbildningen är att metoderna alltid utgår från att individen själv är delaktig och bidrar till sitt eget lärande och sin egen utveckling. En stor del studieförbundens verksamhet sker på ideell basis. Det absoluta flertalet av våra cirkelledare – över 100 000 till antalet – gör sin insats helt ideellt. Men att driva stora organisationer i alla landets kommuner kostar pengar, inte minst lokalhyra.

"Ett dråpslag"

Vi har redan sett hur det kommunala stödet till studieförbunden minskat med två tredjedelar de senaste 25 åren. Samtidigt har anslaget från staten varit stabilt. Den stora nedskärning som nu föreslås av flera av riksdagspartierna skulle därför vara ett dråpslag.

En omöjlig ekvation

Vi finns i hela landet, vi når grupper som andra har svårt att nå och vi stärker tilliten och demokratin.

För att göra det krävs dock att politiken erbjuder långsiktiga förutsättningar. Att på ett bräde föreslå nedskärningar på hundratals miljoner, samtidigt som det förutsätts att vi ska fortsätta leva upp till statens uppsatta mål, är en ekvation som helt enkelt inte går ihop.

Vi ska stoppa fusket

Flera debattörer har tagit upp vikten av att pengarna används på rätt sätt. Här är vi helt överens. Tyvärr finns misstankar om att organiserad välfärdsbrottslighet har utnyttjat studieförbunden, på samma sätt som tidigare drabbat såväl andra bidragssystem som myndigheter. Studieförbundens egna rutiner och strukturer för kvalitet och kontroll har identifierat dessa brister.

Berörda organisationer ingriper i skrivande stund med full kraft för att stoppa fusk och felaktigt utnyttjande av statsbidraget. Varje krona av det som staten avsatt till vårt uppdrag ska gå till folkbildning.

Men det som har drabbat studieförbunden får inte tas som intäkt för att minska resurserna till vårt arbete med att erbjuda möjlighet till bildning och kultur. Behoven är i dag på många sätt större än någonsin. Inte minst när det gäller att nå fram till personer och grupper som befinner sig långt från arbete eller studier.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

M: Politiken kring folkbildning måste förändras och följa sin tid

I vår kulturbudget prioriterar vi barn och unga, inte minst i utanförskapsområden. Moderaterna vill skärpa demokrativillkoren och då är det inte säkert att alla nuvarande studieförbund är berättigade bidrag, skriver tre moderata riksdagsledamöter.

"Människor får betala för sina egna fritidsintressen"

Folkbildningsrådet ska stärka demokratin och öka deltagandet i samhällslivet men finansierar i stället hobbyaktiviteter, bidragsfusk och islamister. Det är dags att lägga ner rådet och sluta finansiera studieförbunden, skriver Douglas Thor, Muf.

Replik: Fel bild av folkbildning förs fram

Folkbildningens roll är undervärderad. Fusk och organiserad brottslighet är oacceptabelt i vår bransch, liksom i andra samhällssektorer. Bidragsvillkor, uppföljning och utvärdering kan förbättras, för folkbildning behövs. Det skriver Studiefrämjandet.

"Vore olämpligt att upphöja Folkbildningsrådet till myndighet"

På Folkbildningsrådet uppstår ständigt personband som öppnar för korruption, vilket gör rådet olämpligt som myndighet. Låt hellre Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor fördela pengarna till studieförbund, skriver Johan Westerholm.

Forskare: Studieförbunden håller varandra om ryggen

Idealisering av folkbildning utan självrannsakan fungerar inte längre. När de ansvariga inte tar sitt ansvar för att granska hur skattemedel används så undermineras förtroendet för folkbildning. Det skriver Magnus Ranstorp, Peder Hyllengren och Aje Carlbom.

Studieförbunden: Resurserna till folkbildningen är under attack

Studieförbundens verksamhet finansieras till största del av bidrag från stat, regioner och kommuner. Dessa resurser är under attack från flera håll, bland annat i ett antal riksdagsmotioner som lagts denna höst, skriver företrädare för Studieförbunden.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00