Statssekreteraren: Bäst om barn kan börja tidigt i specialskolan

OMORGANISERING. SPSM kritiseras för att eleverna inte når kraven. Det handlar delvis om att många barn får börja sent i specialskolan, enligt Helene Öberg, statssekreterare hos Gustav Fridolin (MP).

Helene Öberg, statssekreterare hos Gustav Fridolin (MP), om hur SPSM kan bli bättre.
Helene Öberg, statssekreterare hos Gustav Fridolin (MP), om hur SPSM kan bli bättre.Foto: Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Josefin Lingström

Enligt Skolmyndighetsutredningen har Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) för stort uppdrag. Det är för mycket att både vara huvudman för specialskolorna och samtidigt vara en stödjande myndighet för alla skolor. Men Helene

Dokumentation

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM)

Myndigheten erbjuder stöd i form av kunskap och kompetensutveckling till alla förskolor och skolor över hela Sverige, dessutom kostnadsfritt. De är även huvudman för specialskolorna.

Specialskolan 

Undervisningens innehåll i specialskolan skiljer sig inte nämnvärt från grundskolans. De som arbetar i specialskolan är experter på att göra utbildningen tillgänglig för den målgrupp av elever som skolan har. Alla som jobbar i specialskolan har kunskap om språk och kommunikation, alternativa verktyg, anpassade läromedel och hjälpmedel. Specialskolan har hög lärartäthet och mindre undervisningsgrupper för att kunna möta eleverna utifrån deras individuella förutsättningar.

Specialskolor som har andra målgrupper av elever är tioårig eftersom eleverna som går där har behov av mer tid för sitt lärande. På Ekeskolan har eleverna möjlighet att få utbildning fram till dess att de är 21 år. 

Specialpedagogiska skolmyndigheten har åtta specialskolor: Birgittaskolan, Ekeskolan, Hällsboskolan, Kristinaskolan, Manillaskolan, Vänerskolan, Åsbackaskolan och Östervångsskolan.

Källa: SPSM


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00