Debatt

SKR: Studentmedarbetare bidrar till en bättre välfärd

REPLIK. Studentmedarbetaravtalet bidrar till säkra kompetensförsörjningen i välfärden, och vi vill självklart att fler kommuner och regioner använder sig av möjligheter som avtalet ger. Det skriver Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKR.

Foto: Veronica Johansson/SvD/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Niclas Lindahl
Förhandlingschef, Sveriges kommuner och regioner (SKR)
 

Studenter har en enorm kompetens och potential, skriver Mimmi Rönnqvist, ordförande i Sacos studentråd, i Altinget (12/3). Jag kan bara hålla med. Det studentmedarbetaravtal vi tillsammans undertecknat gynnar både studenter och arbetsgivare i kommuner och regioner.

Läs också

Behövs en välfungerande samverkan

Behoven av välfärdstjänster kommer att fortsätta öka i takt med att befolkningen växer och blir äldre, samtidigt som många medarbetare går i pension. För att möta rekryteringsbehovet och trygga kompetensförsörjningen i välfärden behövs en välfungerande samverkan mellan kommuner, regioner och högskolor, och en styrning och resurstilldelning till högskolan som i större utsträckning tar hänsyn till samhällets behov.

Ett utmärkt sätt

Vi ser i våra undersökningar att intresset för jobben i välfärden är stort bland unga. Samtidigt är det många studenter som inte tycker att utbildningarna förbereder dem i tillräcklig utsträckning, exempelvis när det gäller nya digitala verktyg och arbetssätt i förskolan, skolan, sjukvården och socialtjänsten.

Vi ser i våra undersökningar att intresset för jobben i välfärden är stort bland unga. Samtidigt är det många studenter som inte tycker att utbildningarna förbereder dem i tillräcklig utsträckning

Niclas Lindahl
Förhandlingschef, Sveriges kommuner och regioner

Att anställa studentmedarbetare är ett utmärkt sätt att stärka kopplingarna mellan högskolan och arbetslivet.

Tillgång till kvalificerad arbetskraft

Genom studentmedarbetaravtalet kan studenter och arbetsgivare i kommuner och regioner bidra till att säkra kompetensförsörjningen i välfärden. Avtalet ger studenter möjlighet att prova på att arbeta i välfärdssektorn under studietiden, vilket ger dem relevant arbetslivserfarenhet. Samtidigt får kommuner och regioner möjlighet att visa upp sig som attraktiva arbetsgivare och tillgång till kvalificerad arbetskraft.

En viktig åtgärd

Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKR.
Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKR. Foto: Thomas Carlgren/SKR

Sedan avtalet om studentmedarbetare slöts 2014 har många arbetsgivare använt sig av avtalet för att knyta studenter närmare sina verksamheter. Men vi vill självklart att fler kommuner och regioner använder sig av möjligheterna som avtalet ger.

Kartlägg vilka tjänster ni har behov av, utse en mentor som kan ge studenten handledning och utannonsera tjänsterna. Det är en viktig åtgärd för att säkra kompetensförsörjningen i välfärden.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

Saco studentråd: Kommuner måste börja rekrytera studenter

Om kommuner och regioner i högre utsträckning skulle samarbeta med högskolor skulle studenter ges möjlighet att redan under utbildningen applicera sina kunskaper på arbetslivet. Det skriver Mimmi Rönnqvist, Saco studentråd.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00