SD stöder kommunalt veto mot friskolor

VINSTER. Sverigedemokraterna stöder regeringens linje om att kommuner ska få stoppa nyetableringar av friskolor. Partiet kräver att byaskolor, eller liknande konstellationer, och skolor med annan pedagogisk inriktning undantas från vetot.

Stefan Jakobsson, Sverigedemokraternas skolpolitiska talesperson 
Stefan Jakobsson, Sverigedemokraternas skolpolitiska talesperson Foto: Bild. Riksdagen
Mattias Croneborg

– Om förslaget utformas så kan vi gå med på det, säger Stefan Jakobsson, partiets skolpolitiska talesperson, till Altinget. Han påpekar också att det är viktigt att förslaget endast gäller nyetableringar. Men det är också regeringens linje.

Infekterad fråga

Frågan om kommunalt veto över friskolor är sannolikt den mest infekterade frågan i skolpolitiken. Regeringen förbereder ett lagförslag som ska ge kommuner ett avgörande inflytande över nyetablering av friskolor. Tanken är att det ska stoppa nya friskolor som etablerar sig i vinstsyfte. Alliansens företrädare rasar över förslaget. De anser att förslaget är skadligt i sig och att det också är ett brott mot överenskommelsen i friskolekommittén.

Socialdemokraterna menar att överenskommelsen visst ligger fast då partiets ståndpunkt varit känd länge och dessutom fanns med som ett särskilt yttrande i friskolekommitténs betänkande. 

När det gäller SD:s krav för att rösta för ett kommunalt veto är de mer eller mindre uppfyllda. I direktiven till utredaren står det att det kommunala inflytandet ”inte ska omfatta icke-kommersiella aktörer”.

I olika uttalanden har utbildningsminister Gustav Fridolin förtydligat detta med att det inte ska gälla ”byskolor och idédrivna skolor”.

Parallellt med regeringens utredning arbetar utbildningsutskottets med frågan om kommunalt veto. Frågan kommer upp på riksdagens bord den 20 maj.

Tidigare motion om kommunalt veto

Sverigedemokraternas linje i utskottet baseras på en tidigare motion. När det gäller friskoleetableringar anser partiet att:

  • Det måste finnas ett ”påvisbart behov av den utbildning som en ny friskola avser att ge, exempelvis en viss pedagogisk profil eller språkprofil”.
  • Det ska vara lika villkor för fristående och kommunala skolor.
  • Att offentlighets- och sekretesslagen ska gälla.
  • Det ska vara ett kommunalt veto mot friskoleetableringar.
  • Det ska vara förbjudet med kommunala avknoppningar av skolor och förskolor.

Sverigedemokraterna är i grunden för friskolorna.

– Vi är för ett statligt huvudmannaskap för kommunala skolor och vi är egentligen för friskolor. Men som det är nu har det blivit fel, säger Stefan Jakobsson.

Kommuner svälter ut friskolor

Han poängterar att lika villkor för friskolor och kommunala skolor är avgörande i detta sammanhang.

– Vi har fått kännedom att flera kommuner underfinansierar skolan avsiktligt ända upp till tio år. Då blir skolpengen lägre och det drabbar friskolorna. 

Jakobsson menar att detta varit en avsiktlig taktik från flera kommuner och att det kan driva skolor i konkurs. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00