Analys av 
Mattias Croneborg

SD blir nyckelspelaren om vinster välfärden

ANALYS. Sverigedemokraterna får en avgörande roll om politiken om vinster i välfärden. Men stödet för Alliansens linje är långt ifrån grundmurat.

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD, stöder Alliansen om vinster i välfärden
Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD, stöder Alliansen om vinster i välfärden
Mattias Croneborg

Regeringen lär knappast utreda en så komplicerad fråga som vinstbegränsningar i välfärden, lägga ned flera år av politisk prestige för att sedan skicka förslaget till riksdagen som röstar ned det.

På tisdagen stod det klart att Sverigedemokraterna stöder Alliansen om kravet att ändra inriktning på den utredning om vinster i välfärden som regeringen tillsatte tidigare i år.

Följderna av detta kan sammanfattas

Dokumentation

Alliansens förslag

Förslag till regelverk för ägar- och ledningsprövning

I syfte att skapa ett mer likvärdigt system generellt för välfärdssektorerna ska utredaren ta fram förslag på hur en generell tillståndsplikt kan införas för att få bedriva verksamhet enligt skollagen, verksamhet enligt socialtjänstlagen, verksamhet enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) samt verksamhet enligt hälso- och sjukvårdslagen, i de fall tillståndsplikt inte redan finns samt hur befintlig tillståndsplikt i förekommande fall kan anpassas så att kraven blir likvärdiga i olika sektorer. Tillståndsprövningen bör göras av en ansvarig myndighet inom respektive område.

Förbättrade möjligheter till kravställande och uppföljning avseende kvalitet

Utöver grundläggande krav (exempelvis lagar, riktlinjer och avtalskrav) kan kvalitet delas upp i två delar; faktiska resultatmått och upplevd kvalitet (alternativ benämning objektiv kvalitet respektive subjektiv kvalitet), där båda delarna är viktiga. Utredaren ska undersöka vilken typ av kvalitetskrav som ur ett nationellt perspektiv är relevanta och lämpliga att ställa för olika verksamheter, samt vilka kvalitetsmått som bättre lämpar sig att hantera i annan form såsom genom lokala upphandlingskrav, standardiseringar eller frivilliga överenskommelser.

Förslag till konkreta sanktioner för välfärdsaktörer

Utredaren ska lämna förslag på hur exempelvis varningar, viten, tvångsförvaltning och andra sanktioner kan användas för att motverka kvalitetsbrister i både offentligt och privat drivna verksamheter. Utredaren ska analysera och värdera i vilken utsträckning befintliga sanktionsinstrument fungerar på ett ändamålsenligt sätt.

 


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00