Riksrevisionen: Skrota dagens statsbidrag

STYRNING. Skrota dagens system med massor med olika riktade statsbidrag. De är inte ändamålsenliga, i vissa fall är de direkt kontraproduktiva, dundrar Riksrevisionen.

Mattias Croneborg

Riksrevisionen har granskat hur de riktade statsbidragen fungerar i den statliga skolpolitiken. Och revisorerna är inte nådiga i sin kritik.

De senaste regeringarna har haft en förkärlek att bedriva skolpolitik

Dokumentation

Snurrigt värre om bidragen

Under år 2017 hanterar Skolverket enligt sitt budgetunderlag över 70 olika bidrag och transfereringar. Enligt Skolverkets årsredovisning 2016 fattades 16 381 beslut om riktade statsbidrag år 2016, att jämföra med 3 849 år 2012. Det är förvånansvärt svårt att få en exakt siffra på hur många statsbidrag som faktiskt existerar – det florerar olika antal i olika skrivelser och tabeller och från olika avsändare. Enligt Skolverkets budgetunderlag för 2017–2019 hanterade och fördelade myndigheten över 60 olika bidrag under 2016, men i ett annat dokument från Skolverket anges 84 olika bidrag och transfereringar för år 2016, och då saknas ändå åtminstone fem bidrag. Även i skrivelser och rapporter från SKL och Statskontoret anges antal statsbidrag för skolområdet som inte helt stämmer överens med Skolverkets egna uppgifter.

Ur "Riktade statsbidrag till skolan – nationella prioriteringar men lokala behov", rir 2017:30


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00