Debatt

Replik: S-studenters bostadspolitik är undermålig

REPLIK. Vägen framåt för att studenter och unga vuxna ska hitta sitt första boende är inte hyrtak, sanktioner och fastighetsskatter, skriver Greta Eulau, Moderata studenter, i replik till Nasra Ali och David Stenvall från S-studenter. 

Greta Eulau, Riksordförande Moderata Studenter ger replik till S-studenter om bostadsbristen för unga. 
Greta Eulau, Riksordförande Moderata Studenter ger replik till S-studenter om bostadsbristen för unga. Foto: MUF
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Riktade bostadspolitiska sanktioner kan vara en vacker tanke i teorin, men blir i praktiken en björntjänst.

Av: Greta Eulau
Riksordförande Moderata Studenter

Den nationella bostadskrisen har blivit ett faktum och förhindrar unga och studenter att påbörja sitt vuxna liv. Flera tvingas tacka nej till jobb eller högre utbildning på grund av bostadsbristen. Moderata studenter håller därför med Socialdemokratiska studentförbundet om att bostadskrisen är ett stort problem för alla unga som vill etablera sig på arbetsmarknaden eller börja resan mot drömjobbet på universitetet. Men förslagen s-studenter presenterar kommer inte lösa den utbredda bostadskrisen som drabbar Sveriges unga vuxna och studenter. Vägen framåt för att studenter och unga vuxna ska hitta sitt första boende är inte hyrtak, sanktioner och fastighetsskatter utan regelförenklingar, fler bostäder och skattelättnader.

Förenkla plan- och bygglagen

Hyrtak är ett steg åt fel håll. Främsta anledningen till de höga hyrorna på nybyggda studentbostäder är att det är oerhört dyrt att bygga dem. Sverige tillhör de länder med absolut högst krav på nybyggnationer vilket för att det över huvudtaget ska gå att bygga även kräver en hög prislapp. Istället för hyrestak vill Moderata studenter därför se att plan-och bygglagen samt byggreglerna förenklas och att bullerreglerna görs mer flexibla. Långt ifrån alla studenter behöver tillgång till hiss, särskilt inte om alternativet är att vara bostadslös.

Slopa reavinstskatten – få igång flyttkedjorna

Reavinstskatten borde slopas. S-studenters förslag om införandet av en fastighetsskatt är inget annat än ett skadligt, dyrt och onödigt sätt att lägga sten på bördan. S-studenters argumentation visar även på att de som skulle drabbas av fastighetsskatten är de äldre. Istället för att ha råd att flytta, väljer S-studenter att göra det för dyrt att bo kvar. Självklart ska reavinstskatten slopas för att få igång flyttkedjorna, men det ska inte göras genom införandet av andra skatter.

Fler boenden, inte fler sanktioner

Fakta

Tidigare debattartiklar om studentbostäder: 

S-studenter: Fler åtgärder för att unga ska få tak över huvudet

Det nya amorteringskravet hindrar unga och studenter att få tak över huvudet. Därför behövs fler åtgärder för att lösa bostadskrisen, skriver Socialdemokratiska studentförbundet.

Tillgängliggör mark istället för att införa onödiga sanktioner. Riktade bostadspolitiska sanktioner kan vara en vacker tanke i teorin, men blir i praktiken en björntjänst. Det finns många grupper som behöver billigare boenden, studenter och unga vuxna är två av dem. Men svaret är fler boenden, inte fler sanktioner. Att kommunerna tar ansvar genom att sälja ut mer mark byggföretag kan bygga studentbostäder på är en betydligt bättre och framför allt en fungerande lösning på ett utbrett problem.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00