Debatt

Replik: Ovärdigt att höja fribeloppsgränsen

REPLIK. Det är ovärdigt för kunskapsnationen Sverige att höja fribeloppsgränsen för studenter. Arbete ska inte konkurrera ut studierna, istället behöver vi fler studenter som tar examen, skriver Elisabet Knutsson (MP). 

Det behövs genomströmning på högskolan av studenter så vi får mer arbetskraft i Sverige, inte utmattade studenter, skriver Elisabet Knutsson, utbildningspolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Det behövs genomströmning på högskolan av studenter så vi får mer arbetskraft i Sverige, inte utmattade studenter, skriver Elisabet Knutsson, utbildningspolitisk talesperson för Miljöpartiet.Foto: Riksdagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Av: Elisabet Knutsson (MP)
Utbildningspolitisk talesperson

Moderaternas missnöje med fribeloppets tak handlar inte om genuin omtanke om studenternas välmående eller ekonomi. Om det nu vore så, varför försökte alliansregeringen sänka studiebidraget under förra mandatperioden? Massiva protester tvingade lyckligtvis Reinfeldts regering att backa och skicka förslaget i pappersstrimlaren.

Ett folkhälsoproblem

Självklart är det en enorm vinst för varje individ att komma ut i arbetslivet inom sitt utbildningsområde, men var sak har sin tid. Studietakten och prestationskraven är höga i samhället och allt fler studenter drabbas av utmattningsdepressioner. Stressen bland unga är inte bara ett folkhälsoproblem som påverkar deras välbefinnande, utan det påverkar även studieresultaten negativt.

Ska fokusera på studierna

Heltidsstudier är precis vad det låter - en heltidssysselsättning, och det är viktigt att studenterna får ro att helhjärtat kunna fokusera på sina studier. Därför höjer den rödgröna regeringen studiebidraget för gymnasieelever med 200 kronor per månad och bidragsdelen i studiemedlen med cirka 300 kronor per månad för en heltidsstuderande. 

Genomströmningen behöver öka

Det som den svenska arbetsmarknaden behöver är välutbildad personal med rätt kvalifikationer. Många branscher skriker efter arbetskraft och tvingas vända sig utomlands för att kunna rekrytera kompetens. Genomströmningen på universiteten behöver alltså öka, inte minska, framför allt i utbildningarna till bristyrken.

Det är ovärdigt för Sverige

Stressen bland unga är inte bara ett folkhälsoproblem som påverkar deras välbefinnande, utan det påverkar även studieresultaten negativt.

Med dagens fribeloppsgräns – taket för hur mycket en student får arbeta och samtidigt erhålla studiemedel – som ligger på 170 000 kronor, kan studenterna arbeta extra. Självklart är kontakter i relevant bransch positivt, då det ökar möjligheten till framtida anställning inom utbildningsområdet. Men att fokusera för mycket på arbete, vare sig det ger relevant erfarenhet eller ej, konkurrerar med tiden till studierna. Det i förlängningen riskerar att försvåra för studenterna att klara av studierna, fullfölja sin examen och komma ut i arbetslivet. Det om något, är ovärdigt en kunskapsnation som Sverige.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten: 

M: Fribelopp hindrar studenter från jobb

DEBATT. Att i ett första steg höja fribeloppet är bra politik. Men på sikt bör fribeloppsgränsen slopas, skriver fem riksdagsledamöter från Moderaterna.


Nämnda personer

Elisabet Knutsson

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Matematik- och NO-lärare

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00