Regeringen tillsätter utredning om SFI

KORTNYTT. Regeringen tar nya tag med svenska för invandrare, sfi, och tillsätter en utredning för att se över hur utbildningen ska kunna bli bättre. 

Foto: Altinget
Hedda Jakobsson

Språkkunskaper är en förutsättning för vidare studier och etablering på arbetsmarknaden, uppger regeringen som i ett pressmeddelande berättar om en nytillsatt utredning för sfi. Utredningen ska underlätta för fler nyanlända att lära sig svenska fortare och ska se över eventuella förbättrings- och förändringsområden för utbildningen. 

Läs också: Debatt: SFI behöver reformeras i grunden

– Det svenska språket är en nyckel för att skapa sig en ny framtid i Sverige, för att söka jobb, studera och kunna delta i samhällslivet. Utbildning i svenska för invandrare måste hålla god kvalitet. Jag ser fram emot att de förslag utredningen kommer lägga för att höja kvaliteten och öka genomströmningen inom sfi, säger Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister i pressmeddelandet. 

Läs också: (S)pråkplikt för invandrare – trots att kommunerna brister i Sfi

Som särskild utredare tillsätts Karin Sandwall. Sandwall är i dag föreståndare på Nationellt centrum för svenska som andraspråk vid Stockholms universitet.

Utredningen ska presenteras i sin helhet den 31 maj 2019. 

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00